ostatné

Ako vytvoriť marketingový dotazník

Ako vytvoriť marketingový dotazník

Video: Jak vytvořit dotazník 2024, Jún

Video: Jak vytvořit dotazník 2024, Jún
Anonim

Marketingový dotazník je základným nástrojom na zhromažďovanie informácií o produkte alebo trhu výrobkov. Najdôležitejšou vecou pri vypracúvaní dotazníka nie je „naliať vodu“, musíte si ponechať približne desať otázok, ktoré vás povedú k dosiahnutiu cieľa marketingového prieskumu.

Image

Návod na použitie

1

Pri vypracúvaní marketingového dotazníka sa riadte niekoľkými pravidlami. Po prvé, ak položíte jednu otázku, potom musí opýtaný vykonať jednu akciu. Ak chcete, aby vykonal dve alebo tri akcie, položte zodpovedajúci počet otázok, t. pravidlo je jednoduché: jedna otázka - jedna akcia. A pamätajte, položte najskôr jednoduché otázky a potom prejdite na zložité.

2

Ak respondentovi ponúknete porovnanie niekoľkých možností odpovede, nemalo by byť viac ako sedem. Je dokázané, že priemerný človek môže súčasne analyzovať najviac sedem konceptov. Ak potrebujete napríklad desať možností, potom ich rozdeľte na dve otázky.

3

Otázky socio-fyzického charakteru, ako sú pohlavie, vek, rodinný stav, sa vždy kladú na koniec dotazníka. Výnimkou je nasledujúci prípad: keď sa zmierni otázka socio-demografických charakteristík, môže to byť prvá v zozname.

4

Pamätajte, že moderujúce otázky sa môžu odrezať, keď sú vybraní tí, ktorí nie sú členmi populácie. Tieto otázky sú vždy na začiatku dotazníka. Napríklad: „Používate mlieko?“. Po odpovedi „Áno“ prieskum pokračuje, po odpovedi „Nie“ - končí. Moderujúce otázky sa môžu vetviť, keď sa výskum uskutočňuje vo viacerých segmentoch.

5

Do dotazníka nezahŕňajte tieto otázky: - otázky obsahujúce odpoveď. Aby ste tomu zabránili, starostlivo si prečítajte vyplnený dotazník a otestujte ho, až potom ho použijete vo veľkom meradle; - otázky, ktoré nie sú zodpovedané, t. otázka je položená takým spôsobom, ktorý v niektorých prípadoch zakazuje odpoveď, - otázky, na ktoré je ťažké odpovedať. Zvyčajne si vyžadujú reflexiu a osoba, ktorá odpovedá na otázky, zvyčajne chce prieskum dokončiť rýchlejšie, - otázky, na ktoré respondenti nechcú odpovedať. Často sa jedná o otázky týkajúce sa presnej úrovne príjmu.

Odporúčaná