Obchodné riadenie

Ako rozvíjať podnikateľský plán

Ako rozvíjať podnikateľský plán

Video: Podnikatelský plán během krize přepracujte | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Jún

Video: Podnikatelský plán během krize přepracujte | Podnikatelský kompas BusinessInfo.cz 2024, Jún
Anonim

Podnikateľský plán je program, ktorý obsahuje opis činnosti spoločnosti, informácie o nej, o produkte, službách, ich výrobe, trhoch, ako aj informácie o efektívnosti organizácie. Správne plánovanie prispieva k rozvoju spoločnosti, zvyšuje jej zisky. Zodpovedne za vypracovanie podnikateľského plánu, keďže v súlade s ním sa bude rozvíjať ďalšia práca vašej organizácie.

Image

Budete potrebovať

  • - študijných sprievodcov

  • - metodická literatúra

Návod na použitie

1

Rozhodnite sa pre podnikateľský nápad, to je to, čo presne chcete robiť. Zhodnoťte svoje schopnosti pri implementácii v praxi.

2

Uveďte ciele, pre ktoré píšete tento podnikateľský plán: určiť postupnosť činností organizácie, študovať dopyt spotrebiteľov, identifikovať zdroje financovania. Rozhodnite o adresátovi, ktorému bude zaslaný váš plán: banka, investor alebo je určený iba na osobné použitie.

3

Preskúmajte informácie o podnikaní. Ak je to možné, pozrite si učebnice, poraďte sa v obchodnom centre. Bude užitočné absolvovať kurzy pre začínajúcich podnikateľov. Tam dostanete potrebné informácie o obchodnom plánovaní.

4

Vytvorte hrubý plán pre svoj budúci podnikateľský plán. Načrtnite, o čom budete písať, v ktorej časti robiť výpočty.

5

Začnite pracovať hlbšie na každej položke plánu. Najlepšie je obrátiť sa na konzultantov so žiadosťou o pomoc: právnici, daňoví špecialisti a ekonómovia.

6

Nezabudnite študovať dopyt spotrebiteľov. Čím viac potenciálnych zákazníkov bude opýtaných, tým spoľahlivejšie budú informácie, čo znamená, že priebeh vašich budúcich aktivít bude správny. Odporúča sa tiež študovať skúsenosti konkurentov s cieľom predpovedať možné chyby v práci.

7

Zdôvodnite výber formy podniku (individuálny podnikateľ, spoločnosť s ručením obmedzeným atď.) V rámci žiadosti o podnikateľský plán zozbierajte maximum rôznych informácií, ktoré preukážu vaše znalosti vo vybranom podniku a pomôžu vám pri vašej práci: cenníky dodávateľov surovín, popis výrobné technológie, splátkový kalendár atď. Tieto údaje vám pomôžu pri ďalších výpočtoch. Tu sa tiež uvádza potreba licencií, technické podmienky. Ak tieto dokumenty nie sú k dispozícii, uveďte, za akých podmienok sa dajú získať.

8

Zhodnoťte zdroje, ktoré v súčasnosti máte, čo je potrebné, kde získať zvyšok, za akých podmienok.

9

Uveďte, či je potrebné prilákať pracovníkov. Ak sú potrebné „vzácni“ špecialisti, porozmýšľajte o podmienkach, ktoré im môžu ponúknuť, aby boli výhodnejšie ako konkurenti.

10

Analyzujte a naplánujte možné náklady na elektrinu, vodu, komunikácie. Zohľadnite svoje výpočty v obchodnom pláne.

11

Činnosti podniku sa často nezačínajú kvôli problémom s environmentálnymi, sanitárnymi a inými regulačnými službami. Aby ste tomu zabránili, v obchodnom pláne si všimnite, či na vykonávanie svojich činností potrebujete povolenie od týchto služieb.

12

Uveďte silné a slabé stránky vášho podniku. Aká bude jej črta, rozdiel od konkurenčných podnikov. Posúdiť možné riziká a spôsoby, ako ich prekonať.

13

Na základe prieskumu marketingových aktivít urobte optimistické a pesimistické predpovede svojej spoločnosti. To je potrebné na to, aby sa v prvom prípade sledovala dynamika podniku av druhom prípade aby sa vyhodnotili možné straty, pretože v každom prípade bude potrebné splatiť úver. Marketingové aktivity zahŕňajú: identifikáciu možných „medzier“ podniku, vývoj tovaru a služieb ktoré spĺňajú požiadavky spotrebiteľov, výber metód na propagáciu tovaru, určovanie cien tovarov a služieb, výber dodávateľov atď.

14

Po vypracovaní obchodného plánu sa napíše titulná stránka s názvom organizácie a menom manažéra, stručne sa opíše podstata projektu, uvedie sa doba návratnosti a kto a kedy sa tento podnikateľský plán vypracuje. Keďže budete mať hotový obchodný plán so všetkými výpočtami, potom bude pre vás ľahšie upravovať ciele, spôsoby, ako ich dosiahnuť, prostriedky potrebné na rozvoj podnikania.

Venujte pozornosť

Je dôležité predpovedať možné zmeny dopytu, napríklad v dôsledku zmien v móde alebo chuti spotrebiteľov.

Užitočné rady

Aj keď ste najali najlepších odborníkov, neodstupujte späť od práce, ktorú vykonávajú. Vy sami začnete rozumieť zložitosti ich podnikania a zlepšovať marketingový systém vášho podniku.

ako vypracovať podnikateľský plán

Odporúčaná