obchodné

Chov rýb doma ako podnik

Obsah:

Chov rýb doma ako podnik

Video: Chov rýb časť 2 2024, Jún

Video: Chov rýb časť 2 2024, Jún
Anonim

Chov rýb môže byť dobrým obchodom, ak sa k problému priblížite so všetkou zodpovednosťou. Najprv sa musíte rozhodnúť, ktoré ryby budete chovať. Podľa štatistík sú medzi populáciou najžiadanejšie dve odrody: kapor a pstruh.

Image

Výber rýb

Pestovanie kaprov je jednoduchšie - sú húževnaté a nenáročné, väčšina vodných útvarov je pre nich vhodná, ak je to potrebné, môžu sa pestovať aj doma. Ale pstruh je citlivejšia ryba, pre ktorú musíte v rybníku vytvoriť určité podmienky, bez skúseného kvalifikovaného odborníka - rybára. Rastúce náklady budú takmer rovnaké, iba pstruh na trhoch je trikrát drahší ako kapor.

Ak to podmienky dovolia, môžete odchovať kaprov a pstruhy. Ak to podmienky neumožňujú, musíte si vybrať jednu odrodu.

Chov rýb je dnes ako podnik veľmi žiadaný. Je to ziskový podnik, pretože chovatelia rýb neplatia DPH, sociálnu daň, dane z príjmu, pracujú na jednej poľnohospodárskej dani.

Optimálne podmienky

Zdravie rýb a ich rast závisí od teploty, nasýtenia vody kyslíkom, rovnováhy uzavretého biologického systému a úrovne kyslosti. Podnikatelia by si mali uvedomiť, že nestačí kúpiť rezervoár, vypustiť tam ryby, potom ho chytiť a predať za výhodných podmienok. Chov rýb je náročná záležitosť, pretože práca sa týka „živých produktov“.

Kŕmenie a ošetrenie

Nákup krmív v rybárskom priemysle je jednou z najväčších výdavkov. Pri pestovaní kapra budete potrebovať krmivo predávané za cenu 8 - 10 rubľov za kilogram. Takéto krmivo však nie je vhodné pre pstruhy, pretože ryby budú mať biele mäso, dopyt po ňom bude nízky. Pstruh je povinný vybrať si kvalitné nemecké jedlo, ktoré stojí v priemere 0, 7 eur za kilogram.

Choroby a epidémie sú hlavným rizikom. Trikrát mesačne je potrebné vykonať kontrolný úlovok: preskúmať žiabre rýb a vnútorných orgánov. Ak je to potrebné, potom je potrebné vykonať ošetrenie včas: poskytnite rybám terapeutické krmivo s imunom posilňujúcimi liekmi a antibiotikami. Ak preskočíte začiatok epidémie, všetky chované zvieratá sa môžu zničiť.

Ekonomika a úspora

Ak sa pstruh pestuje, je lepšie kúpiť oplodnené vajíčka s ďalšou inkubáciou. Ak ste neskúseným chovateľom rýb, je vhodné si kúpiť pristávací pstruh a pristávací kapor. Kilogram pstruha bude stáť 250 - 400 rubľov, kapor - od 60 rokov. Odpisujeme 10% za straty, z prežívaných poterov sa po 2, 5 rokoch objavia ryby s hmotnosťou 800 g a viac a môžete ich začať predávať za výhodnú cenu.

Nevýhodou rybárskeho podnikania je to, že sa investícia vypláca na dlhú dobu. Tento proces však môžete urýchliť zakúpením dvojročnej ryby na chov - môžete ju kŕmiť v sezóne.

Odporúčaná