obchodné

Ako zostaviť podnikateľský plán sami

Ako zostaviť podnikateľský plán sami

Video: Online webinár: Ako si vytvoriť jednoduchý biznis plán 2024, Júl

Video: Online webinár: Ako si vytvoriť jednoduchý biznis plán 2024, Júl
Anonim

Začatie podnikania bez plánu je rovnocenné s tým, ako ísť na dlhú cestu bez kompasu a mapy. Obchodné úspechy sú do značnej miery determinované kompetentným plánovaním. Konkrétny typ a obsah podnikateľského plánu závisí od cieľov, ktoré ste si sami stanovili.

Image

Návod na použitie

1

Definujte účel podnikateľského plánu. Vo väčšine prípadov je tento dokument vypracovaný s cieľom prilákať externé investície. Ak sledujete takýto cieľ, venujte osobitnú pozornosť častiam týkajúcim sa finančného plánovania a záruk návratnosti investícií. Potenciálny investor, ktorý sa s plánom oboznámi, sa tiež zaujíma o vaše skúsenosti a kvalifikáciu riadiaceho tímu.

2

Ak je hlavným cieľom usporiadať myšlienky o budúcom podnikaní, venujte pozornosť návrhu postupnosti opatrení stanovených v pláne. Dobrý plán má prísnu a jasnú štruktúru, ktorá zohľadňuje všetky momenty spojené s organizáciou prípadu. Rozdeľte plán na časti a kroky s konečnými termínmi.

3

Opíšte podnikateľský nápad a faktory, ktoré môžu ovplyvniť jeho implementáciu. Uveďte dôvody, ktoré podľa vášho názoru prispejú k úspechu podnikania: predchádzajúce pozitívne skúsenosti, prítomnosť tímu odborníkov, finančná podpora, dobre zavedený systém predaja atď.

4

Vytvorte finančný plán pre budúci podnik. Zahrňte do toho výpočet potrieb financovania, druhy nákladov. Poskytnite niekoľko zdrojov investícií. Uveďte výšku vlastného kapitálu, ktorý chcete v prípade investovať. Je dôležité, aby potenciálny investor vedel, že ste priamo zapojený do projektu.

5

Pripravte si časť o marketingu. Opíšte metódy, ktoré plánujete použiť na predaj produktov alebo služieb. Poskytnite niekoľko spôsobov propagácie vrátane moderných metód reklamy na internete. Uveďte, kto bude zodpovedný za túto oblasť projektu.

6

Do obchodného plánu zahrňte opis možných rizík a navrhované spôsoby ich riadenia: poistenie majetku, ďalší úverový limit v banke, presťahovanie sa do iného segmentu trhu atď. Správna predpoveď možných negatívnych udalostí do značnej miery určuje, ako dlho bude vaša firma trvať.

  • Ako zostaviť podnikateľský plán
  • ako vytvoriť projekt sami

Odporúčaná