management

Čo je gamifikácia

Čo je gamifikácia

Video: Prečo je gamifikácia dnes tak aktuálna? (Oliver Šimko) 2024, Júl

Video: Prečo je gamifikácia dnes tak aktuálna? (Oliver Šimko) 2024, Júl
Anonim

Gamifikácia je relatívne nový trend, ktorý môže zmeniť aktivitu na vzrušujúcu hru. Tento prístup môže byť použitý vo firmách, vo vzdelávacích inštitúciách - v akejkoľvek oblasti nášho života.

Image

Gamifikácia alebo gamifikácia (z angličtiny. Gamifikácia, hra - hra) k nám prišla zo Západu donedávna. Jeho podstatou je priniesť prvky počítačovej hry do rôznych oblastí ľudskej interakcie a zvýšiť úroveň spokojnosti s činnosťami človeka.

Gamifikácia je vyjadrená v zapojení ľudí do riešenia rôznych problémov / úloh a môže byť použitá nielen v akýchkoľvek programoch a online zdrojoch, napríklad pri školení, ale aj v práci / štúdiu. Za vykonanie určitých akcií dostanú účastníci bonusy, hernú menu, ktorú je možné minúť napríklad pri vylúčení jednej otázky na skúšku, ak hovoríme o vzdelávaní atď.

Proces vykonávania akcií najčastejšie je postavený na podobnosti úlohy - určitej reťazci úloh. Podpora hráčov môže byť tak pre dosiahnutie konkrétnych cieľov pred koncom „hry“, alebo jednoducho pre splnenie úlohy stanovenej questom po jej skončení.

Vo všeobecnosti poskytuje gamifikácia vo viac-menej uvoľnenej atmosfére príležitosť na dosiahnutie cieľov v oblasti, v ktorej bola použitá. Je však potrebné poznamenať, že každú inováciu ľudia vnímajú inak. Hranie môže pre študentov fungovať dobre, ale medzi staršou populáciou úplne zlyhá. Aby sa tomu zabránilo, musia organizátori aktivity používajúci tento prístup pochopiť, čo chcú dosiahnuť, a jasne vysvetliť hráčom pravidlá hry, ako aj jej účel.

Gamifikácia je dnes bežná v komerčných organizáciách v zahraničí, jej cieľom je prilákať a udržať zákazníkov. Jednoduché bežné postupy nespôsobujú spotrebiteľom zväčša žiadne pozitívne pocity. Na zvýšenie emocionálneho zapojenia organizácie prichádzajú s rôznymi interaktívnymi úlohami, podporujú interakciu zákazníkov a ich stránok so sociálnymi sieťami, čím zvyšujú spotrebu tovaru a služieb.

Image

Odporúčaná