Obchodné riadenie

Čo je automatizácia výroby

Čo je automatizácia výroby

Video: Automatizácia výroby v spoločnosti HESTA 2024, Júl

Video: Automatizácia výroby v spoločnosti HESTA 2024, Júl
Anonim

Trh s technológiami sa aktívne vyvíja, a preto sa niektoré podniky snažia o aktualizáciu pomocou automatizácie. To znamená, že ľudskú prácu nahrádza strojová výroba. Aké sú výhody a nevýhody tejto implementácie?

Image

Proces automatizácie sa začal na začiatku výroby. Lídri organizácií začali plánovať, navrhovať rôzne samočinné zariadenia, ktoré môžu uľahčovať ľudskú prácu. Pri vývoji tohto smeru sa aktívne konalo koncom 18. storočia - začiatkom 19. storočia, keď sa začala priemyselná revolúcia. Zakladateľom prechodu výroby k automatizácii je Karl Marx, ktorý pri hodnotení stavu hospodárstva navrhol túto náhradu.

Zavedenie automatickej výroby strojov umožnilo podnikovým manažérom výrazne znížiť náklady na pracovnú silu, zvýšiť produktivitu práce vďaka hladkej prevádzke stroja a výrazne znížiť ďalšie výrobné náklady. Automatizácia je teda akýmsi skokom v rozvoji hospodárstva. Na dosiahnutie výroby veľkého množstva výrobkov je skutočne potrebné mať dostatočne veľkú pracovnú silu av prípade použitia samočinne pôsobiacich zariadení je ľudská práca minimalizovaná, pokiaľ nie je potrebné kontrolovať činnosť strojov.

Existujú aj nevýhody. Stroje spravidla vyžadujú neustálu opravu, údržbu a je to dosť problematické a nákladné - nie každá spoločnosť si môže dovoliť udržiavať automatické zariadenia. Ak nástroj zlyhá, manželstvo sa dá vypočítať v pomerne veľkých množstvách, pretože nie vždy je možné zastaviť výrobný proces každú minútu.

Ako prebieha automatizácia? Po prvé, vedúci musí študovať a vyhodnotiť všetky objekty riadenia, výrobný proces. Potom predpovedať účinnosť implementácie automatických zariadení. Ciele a rozhodnutia sa potom prenášajú na inžinierov, ktorí po spracovaní získaných výsledkov navrhnú prechod na automatizáciu podniku.

Odporúčaná