ostatné

Čo je monitorovanie?

Čo je monitorovanie?

Video: Full-stack end-to-end monitoring with Azure Monitor | Azure Friday 2024, Júl

Video: Full-stack end-to-end monitoring with Azure Monitor | Azure Friday 2024, Júl
Anonim

V posledných rokoch bolo slovo „monitoring“ v ruskom jazyku pevne stanovené. V mysliach moderného človeka je tento koncept zvyčajne spojený s oblasťami, ako sú ekonómia, manažment a sociológia. Rozsah jeho uplatňovania je síce omnoho širší.

Image

Návod na použitie

1

Slovo „monitoring“ pochádza z ruského jazyka z angličtiny (monitoring) a pôvodne monitor v latinčine znamená „reminiscent, warning“. Monitorovanie je neustále alebo pravidelné monitorovanie objektu alebo procesu za účelom hodnotenia, porovnávania a predpovedania. Táto činnosť sa uplatňuje všade, v rôznych oblastiach vedy aj riadenia. Systematická diagnostika situácie nastáva pomocou jasného systému kritérií na hodnotenie ukazovateľov.

2

Monitorovanie životného prostredia sa vykonáva s cieľom chrániť ho a kontrolovať vplyv hospodárskej činnosti na prírodu. Monitorovanie sa spočiatku vyskytovalo v pôdnej vede, ekológii a potom sa rozšírilo do ďalších oblastí praktickej činnosti. Pozoruje sa dynamika stavu životného prostredia s cieľom prijať opatrenia na ich minimalizáciu alebo odstránenie, keď sa zistia negatívne zmeny. Monitorovanie životného prostredia zahŕňa bioekologické, biosférické, prírodno-ekonomické (geosystém), litomonitorovanie. Tento proces zahŕňa, okrem pozorovaní, zovšeobecnenie a spracovanie údajov, vypracovanie záverov a predpovedí. Pozorovania sa uskutočňujú z pozemných a námorných staníc, využívajú sa fotografie, obrázky z vesmíru atď. Systémy environmentálneho monitorovania sú dostupné v mnohých krajinách.

3

V sociológii sleduje sledovanie zmeny v spoločnosti, študuje sociálno-politické javy a predpovedá. V psychológii sa používa psychologické a pedagogické monitorovanie, ktorého účelom je kontrolovať pedagogický dopad na komplexný vývoj dieťaťa a prevenciu nepriaznivých faktorov. V medicíne sa monitoruje celkový vplyv životného prostredia na ľudské zdravie. V oblasti výroby a hospodárstva je dôležité aj monitorovanie. V stavebníctve ide o kontrolu a monitorovanie výstavby budovy a jej stavu, stavu pôdy a okolitých budov. Zároveň sa na identifikáciu možných negatívnych trendov a prijímanie opatrení na ich nápravu v počiatočnej fáze používa špeciálne vybavenie.

4

Monitorovanie sa vo veľkej miere používa v modernom podnikaní, najmä na monitorovanie situácie na trhu a hospodárskej súťaže. Za týmto účelom sa monitorujú činnosti konkurentov v médiách: ponuka produktov, ich reklama, zákaznícke recenzie produktov na internete. V dňoch, keď sú informácie distribuované okamžite, účastníci trhu jednoducho potrebujú ich zachytiť a použiť ich včas.

Odporúčaná