Obchodné riadenie

Aké sú prevádzkové náklady

Obsah:

Aké sú prevádzkové náklady

Video: Vírivky SunSpa - prevádzkové náklady | Kráľovstvo pôžitkov 2024, Júl

Video: Vírivky SunSpa - prevádzkové náklady | Kráľovstvo pôžitkov 2024, Júl
Anonim

Termín „prevádzkové náklady“ sa najčastejšie používa v podnikových financiách. Spravidla určujú tie náklady, ktoré vznikajú pri pravidelnom podnikaní.

Image

Prevádzkové náklady sú náklady spojené s riadením organizácie, ako aj s jej činnosťami pri predaji vyrobených (dodávaných) výrobkov. Jednoducho povedané, jedná sa o náklady na podnikanie.

Druhy prevádzkových nákladov

Najbežnejšou položkou týchto výdavkov je mzda, niekedy s najväčšou sumou z celkových výdavkov organizácie. Medzi ďalšie predmety, ktoré môžu byť zahrnuté do zoznamu prevádzkových nákladov, patria náklady na reklamu a marketing, výdavky na kancelárske potreby, pomôcky, výdavky na nákup surovín, platby za licencie a právne služby a výdavky na výskumné činnosti.

Odpisy, ktoré odzrkadľujú pokles hodnoty dlhodobého majetku v priebehu času, by sa mali pripísať aj prevádzkovým nákladom. Napríklad, ak sa vozidlá alebo výrobné zariadenia časom opotrebujú a ich zvyšková hodnota klesne pod pôvodnú hodnotu, rozdiel sa odpisuje ako amortizácia. Táto položka sa považuje za prevádzkové náklady, ak majetok používa organizácia na prevádzkové činnosti.

Rozdiel medzi prevádzkovými nákladmi a kapitálom

Je tiež dôležité poznamenať, že jednorazové náklady spojené s podnikaním sa zvyčajne vzťahujú na kapitálové výdavky. Napríklad to môže byť nákup nového zariadenia, keď je staré zariadenie už úplne odpisované.

O kapitálové a prevádzkové náklady sa delí najmä skutočnosť, že vedenie spoločnosti a potenciálni investori tak môžu získať podrobnejšie informácie o tom, kde sa peniaze minú pred dosiahnutím zisku.

Odporúčaná