management

Ako zostaviť kontrolnú kartu

Ako zostaviť kontrolnú kartu

Video: Karta kontrolna Shewharta w Excelu 2024, Júl

Video: Karta kontrolna Shewharta w Excelu 2024, Júl
Anonim

Kontrolné grafy sú čiarové grafy, ktoré sú zostavené na základe určitých nameraných údajov o výkonnosti produktu alebo procesu v rôznych časových intervaloch. Umožňujú vám zvážiť dynamiku zmien v ukazovateľoch a vďaka tomu ďalej riadiť samotný proces.

Image

Návod na použitie

1

Kontrolné mapy sa líšia od bežných pravítok iba v ďalších vodorovných čiarach. Tieto čiary označujú kontrolné hranice (horné a dolné) štatisticky prípustných zmien v uvažovanej alebo meranej hodnote, ako aj priemernú veľkosť všetkých meraní.

2

Nakreslite hornú a dolnú časť grafu. Na tento účel vytvorte čiaru priemerných hodnôt a potom určte určité (maximálne povolené) hranice týchto hodnôt vo forme maximálneho možného zníženia príslušného ukazovateľa a zvýšenia.

3

Zaznamenajte zmeny v príslušnej hodnote do grafu. Body, ktoré sa aplikujú ako zmeny na kontrolnej mape, sa môžu vytvárať nielen ako výsledok priamych meraní špecifického procesného ukazovateľa, ale aj celkovou hodnotou skupiny určitých ukazovateľov, ktoré sa získali v rovnakom časovom intervale. Napríklad taký celkový ukazovateľ môže zahŕňať priemernú veľkosť skupiny meraní, hodnotu odchýlok, priemernú hodnotu defektov na jednotku výroby a percento defektov.

4

Zmeňte indikátory na kontrolnej mape v súlade s časom. Takto môžete presne zistiť, kedy a ako sa proces zmenil, a tým vytvoriť základ pre ďalšie riadenie. Napríklad, ak kontrolná karta vykazuje nejaký jediný prípad hodnoty presahujúcej kontrolné hranice, potom nie je potrebné podniknúť žiadne kroky na úpravu príslušného procesu. Ak však kontrolná karta odráža asymetrický posun príslušného ukazovateľa (v dlhom časovom intervale) vo vzťahu k priemernej hodnote, tento proces si vyžaduje neodkladný zásah a prijatie určitých nápravných opatrení.

Odporúčaná