obchodné

Čo je negatívna ziskovosť?

Obsah:

Čo je negatívna ziskovosť?

Video: TOP 5 chýb začínajúceho tradera #5 Ako si udržať ziskovosť aj pri negatívnej úspešnosti? 2024, Júl

Video: TOP 5 chýb začínajúceho tradera #5 Ako si udržať ziskovosť aj pri negatívnej úspešnosti? 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť - koeficient, ktorý odráža efektívnosť spoločnosti. Môže byť pozitívny aj negatívny. V druhom prípade tento ukazovateľ označuje stratovú aktivitu.

Image

Pojem a druhy ziskovosti

Ziskovosť odráža schopnosť spoločnosti kontrolovať náklady a odráža správnosť a účinnosť vybranej cenovej politiky. Ukazovateľ sa tiež často používa na meranie prevádzkovej výkonnosti spoločností.

Výpočty ziskovosti sa často vykonávajú štvrťročne a ročne, pričom sa sleduje jej dynamika v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Analýza ziskovosti sa musí vykonať pre každú skupinu vyrobeného (predaného) tovaru.

V ekonomickej analýze existuje niekoľko druhov ziskovosti, ktoré sa najbežnejšie používajú:

- návratnosť tržieb - odzrkadľuje efektívnosť finančných činností organizácie, ukazuje, do akej miery príjmy spoločnosti plynú zo zisku;

Ziskovosť výroby = čistý zisk z predaja (služieb) / náklady * 100%.

Návratnosť tržieb = čistý zisk / príjem * 100%.

- ziskovosť výroby - ukazuje, ako efektívne sa využíva majetok podniku.

Rozlišujú tiež medzi návratnosťou aktív a výrobnými aktívami (ukazovateľ odráža percento zisku dosiahnutého pri priemerných nákladoch na aktíva alebo výrobné aktíva), návratnosťou kapitálu (ukazovateľ efektívnosti využívania vlastných zdrojov spoločnosti alebo banky). Pri hodnotení investičných projektov sa používa ukazovateľ návratnosti investícií - počíta sa ako pomer čistého zisku k nákladom na počiatočné investície.

Odporúčaná