management

Čo je trhový dopyt

Obsah:

Čo je trhový dopyt

Video: Základy ekonomiky (Stanislav Ďurek) 2024, Júl

Video: Základy ekonomiky (Stanislav Ďurek) 2024, Júl
Anonim

Vplyv na spotrebiteľov a formovanie potrieb produktu alebo služby na trhu je jedným z kľúčových cieľov marketingu. Pod potrebou sa rozumie potreba konzumovať tovar a služby za osobitných trhových podmienok.

Image

Pojem potreby trhu

Dopyt je jedným z kľúčových ukazovateľov trhu, naznačuje potrebu, ktorá je podporená skutočnou kúpnou silou obyvateľstva. Dopyt po produktoch vzniká kvôli formovaným potrebám zákazníkov. Koniec koncov, každá osoba pod vplyvom určitých faktorov je nútená niečo získať.

Podľa knihy D. Trouta „22 Nemožných zákonov o marketingu“ marketing nie je bitkou o výrobky, ale bitkou o vnímanie.

Najobľúbenejší v marketingu je Maslowova teória, podľa ktorej sa rozlišujú nasledujúce úrovne potrieb, ktoré motivujú človeka k jednaniu:

- fyziologické potreby spotrebiteľov (základné);

- potreby pohodlia;

- sociálne potreby;

- potreby sebaúcty;

- potreba sebarealizácie a sebavyjadrenia.

Každý produkt (alebo služba), ktorý sa predáva na trhu, je zameraný na uspokojenie určitých potrieb a má hodnotu (užitočnosť) pre zákazníkov. V marketingu sa rozlišujú pojmy agregovaná a marginálna užitočnosť. Okrajová užitočnosť vyjadruje mieru spokojnosti zákazníkov, ku ktorej dochádza po spotrebe všetkého tovaru.

Na každom trhu sa uplatňuje zákon znižovania marginálnej prospešnosti. Jeho podstata spočíva v tom, že každá následná jednotka tovaru prináša spotrebiteľovi menšiu spokojnosť ako tá predchádzajúca.

Odporúčaná