ostatné

Ako publikovať prvú knihu

Ako publikovať prvú knihu

Video: 11 - Prvá kniha Kráľov 2024, Júl

Video: 11 - Prvá kniha Kráľov 2024, Júl
Anonim

Publikovanie knihy začínajúcemu spisovateľovi je dosť ťažké, pretože vás nikto nepozná. Aj keď píšete knihy populárnych žánrov, vydavatelia by radšej pracovali s už propagovanými autormi. Nič však nie je nemožné: po prvé, vždy môžete publikovať akúkoľvek knihu za svoje peniaze a po druhé, môžete sa zúčastňovať rôznych literárnych súťaží.

Image

Návod na použitie

1

Najprv skúste odoslať knihu všetkým vydavateľom, ktorých nájdete na internete. Pravdepodobnosť, že vás ocenia a vydajú, je veľmi malá, pretože vydavatelia vydávajú knihy neznámych autorov zriedkavo na vlastné náklady. Stále to však stojí za vyskúšanie, pretože sa vyskytli také prípady.

2

Okrem vydavateľstiev posielajte knihu alebo jej fragmenty (ak je veľmi objemná) do literárnych časopisov. Častejšie publikujú neznámych autorov. Publikácie v hrubých časopisoch pomáhajú autorom upozorniť kritikov.

3

Asi mesiac po odoslaní knihy začnite vydavateľom a časopisom telefonovať. Stáva sa, že odoslané súbory sa stratia alebo zostanú „pre neskoršie použitie“. Buďte vytrvalí, opýtajte sa, či editor prečítal, čo ste poslali, zistite výsledok.

4

Ak ste ako väčšina spisovateľov neboli schopní vydať prvú knihu vyššie uvedeným spôsobom, skúste ju publikovať sami. Existuje veľa vydavateľov, ktorí môžu za publikáciu ponúknuť príliš vysoké ceny. Áno, a najprv potrebujete malý obeh. Kniha s objemom asi 300 strán a nákladom 1 000 kópií, vydaná v najjednoduchšej verzii (novinový papier, softcover), vás bude stáť 2 500 až 3 000 dolárov. Vydavateľov nájdete na internete. Komunikácia sa zvyčajne uskutočňuje prostredníctvom webu.

5

V prípade, že nemáte možnosť publikovať svoju prvú knihu na vlastné náklady, skúste sa zúčastniť literárnych súťaží. Jedným z najslávnejších je súťaž Debut, na ktorej sa môžu zúčastniť ľudia mladší ako 35 rokov. Existujú aj iné, iba ich treba nájsť. Môžete skúsiť vyhľadávať vo vyhľadávačoch aj na sociálnych sieťach (informácie o súťažiach sa často publikujú v skupinách pre začínajúcich autorov). Ak v súťaži získate cenu, pravdepodobne bude publikovaná a dokonca aj propagačná.

Súvisiaci článok

Ako publikovať knihu na náklady vydavateľa

Odporúčaná