ostatné

Ako začať včelárstvo

Ako začať včelárstvo

Video: Včelár radí, ako začať 2020 10 29 2024, Júl

Video: Včelár radí, ako začať 2020 10 29 2024, Júl
Anonim

Včelárstvo nielen upokojuje nervy žiadneho znalca prírody, ale uvažuje aj o zábavnom živote ich pruhovaných oddelení. Toto remeslo prináša aj veľmi príjemný bonus - sladký a voňavý domáci med.

Image

Návod na použitie

1

Vyberte vhodné miesto pre včelín. Malo by byť umiestnené ďaleko od ostatných včelárov, aby vaše včely neutrpeli, ak vypukne epidémia v blízkom včelári. Okrem toho sa včelie úle najlepšie chránia pred vysokonapäťovými prenosovými vedeniami, veľkými rybníkmi a oblasťami, kde sa na ničenie škodcov používajú chemikálie.

2

Vyberte si typ úľa, ktorý vám vyhovuje, v ktorom včely žijú. Úle, nazývané „ležadlá“, sú mobilné, ľahko prenášateľné a ľahko kontrolovateľné. Alternatívou k „soláriom“ sú viachlové úle. Sú oveľa väčšie a ťažšie ako ich náprotivky, ale uprednostňujú včely z dôvodu veľkej vonkajšej podoby s dutinou stromu, kde včely žijú vo voľnej prírode.

3

Postavte plot okolo včelína. Jeho výška by mala byť približne jeden a pol až dva a pol metra. Takýto plot pomôže chrániť včely pred silnými a ostrými nárazmi vetra. A ak ostatní ľudia žijú vedľa včelína, budú sa vďaka vysokému plotu cítiť bezpečne, pretože včely budú lietať dostatočne vysoko nad zemou a budú sa pohybovať nad plotom.

4

Získajte niekoľko včelích rodín, na začiatok je lepšie obmedziť sa na tri až päť rodín, aby bolo ľahšie udržať ich pod dohľadom. Nemiešajte včely rôznych plemien, pretože takéto nezávislé kríženie bude mať vždy za následok negatívne zmeny na genetickej úrovni a degeneráciu plemena, čo znamená, že objem zozbieraného medu sa zníži.

5

Vyberte si včelie plemeno, ktoré je vhodné pre vaše klimatické podmienky. Pre včelárstvo je v podmienkach všeobecne chladného podnebia Ruska vhodné karpatské alebo stred ruské plemeno. Bývalí tolerujú chladnejšie počasie ťažšie, ale líšia sa v pokojnej prírode. Tie sú dosť agresívne, ale odolnejšie proti mrazu, mrazuvzdorné a menej náchylné na ochorenie kvôli ich silnému imunitnému systému.

Odporúčaná