Obchodné riadenie

Ako napísať obchodný plán obchodu

Ako napísať obchodný plán obchodu

Video: (004) 7 rád ako vytvoriť dobrý biznis plán 2024, Júl

Video: (004) 7 rád ako vytvoriť dobrý biznis plán 2024, Júl
Anonim

Podnikateľský plán je podrobný opis navrhovaného podnikania, pomocou ktorého si môžete vybrať najrealistickejší, najdostupnejší a najúčinnejší spôsob dosiahnutia plánovaného výsledku. Tento dokument je zároveň prvkom plánovania a istým „štandardom“, pomocou ktorého bude možné porovnať dosiahnuté výsledky s tým, čo sa plánovalo. Napríklad začiatočník sa rozhodol otvoriť obchod.

Image

Návod na použitie

1

Zamyslite sa, v akej podobe bude váš obchod existovať, či už ide o malý kiosk, bežný obchod alebo celý supermarket. Na základe toho, ako aj umiestnenie obchodu, vypočítajte nájomné.

2

Ak nejde o supermarket, rozhodnite sa, aká bude špecializácia obchodu, aký sortiment sa tam predstaví: potraviny, domáce potreby, odevy, obuv, elektrický tovar atď.

3

V prípade, že plánujete obchodovať s odevmi alebo obuvou, musíte sa rozhodnúť: na aké cieľové publikum sa majú zamerať. Ktorý sortiment by sa mal uprednostňovať - ​​výrobky pre deti, dospievajúcich, pre mládež, ľudí v staršom veku alebo pre starších? Alebo konajte na princípe: „kúsok po kúsku“?

4

Ak plánujete otvoriť butik, ktorý predáva luxusné drahé oblečenie, šperky alebo spodnú bielizeň, musíte zvážiť najmä tieto otázky. Nájdu také výrobky stabilný dopyt, najmä v čase hospodárskej krízy? Bude možné prenajať si izbu pre tento butik v najprestížnejšej oblasti? Existujú ďalšie butiky s podobným sortimentom a cenami a koľko ich je?

5

Starostlivo zvážte náklady potrebné na to, aby obchod mohol začať pracovať. Okrem už uvedeného nájomného pripočítajte náklady na potrebné vybavenie, zabezpečenie, výdavky na zaplatenie potrebných licencií, nákup počiatočných dávok produktov a platiacich zamestnancov (predajcovia, sťahovatelia atď.). Personál bude samozrejme musieť venovať osobitnú pozornosť, pretože ak má byť obchod u zákazníkov obľúbený, musia byť predajcovia zdvorilí a kvalifikovaní. Ak to chcete urobiť, musíte sa vopred opýtať, aké sú priemerné trhové náklady na zaplatenie dobrého predajcu vo vašej oblasti.

6

Na záver je potrebné vypočítať, ako dlho (aspoň približne) musí obchod uhradiť všetky náklady do neho investované a začať zarábať. A samozrejme, akú mieru návratnosti je potrebné dosiahnuť.

7

Samozrejme nie je možné predvídať všetky malé veci vopred a predvídať všetky „nástrahy“. Aspoň taký orientačný podnikateľský plán však pomôže vyhnúť sa mnohým chybám.

Odporúčaná