obchodné

Ako napísať podnikateľský plán služieb

Ako napísať podnikateľský plán služieb

Video: Online webinár: Ako si vytvoriť jednoduchý biznis plán 2024, Júl

Video: Online webinár: Ako si vytvoriť jednoduchý biznis plán 2024, Júl
Anonim

Ak chcete zostaviť kompetentný podnikateľský plán, musíte najskôr určiť, ktorý typ služby je najvýhodnejší z hľadiska výhod. Nemali by sme však zabúdať, že likvidita mnohých služieb je určovaná faktormi, ktoré priamo nesúvisia s čisto ekonomickými výpočtami: módou, informáciami v médiách a dokonca aj fámami.

Image

Návod na použitie

1

Vyberte podnikateľský nápad, ktorý sa týka konkrétneho typu služby. Správna formulácia myšlienky je vyjadrením hlavného obsahu budúcich aktivít doslova dvoma alebo tromi jednoduchými frázami, takže každý, kto nemá žiadny vzťah k podnikaniu, môže okamžite pochopiť, aké služby plánujete predať. V časti „Popis projektu“, ktorou sa začína akýkoľvek podnikateľský plán, by nemalo byť nič zbytočné. Ak sa chystáte poskytnúť ďalšie služby, uveďte ich v hlavnej časti.

2

Uveďte, kto je projektovým manažérom. Je vhodné, aby to bola osoba kompetentná v oblasti služieb podľa vášho výberu, alebo aspoň skúsený vodca. Uveďte osoby zodpovedné za rozhodovanie o projekte (napríklad akcionári s povinným uvedením ich podielu na fixnom kapitále).

3

Klasifikujte svoje cieľové publikum z hľadiska veku, pohlavia, príjmu a sociálneho stavu tak, aby sa distribúcia dopytu po vašich službách jasne odrážala v obchodnom pláne. Venujte pozornosť faktorom, ktoré môžu určovať dopyt po službách (sezónnosť, informácie v médiách, recenzie ostatných spotrebiteľov). Nezabudnite napísať, ako budete sledovať zmeny dopytu v závislosti od priamych a nepriamych faktorov.

4

Študujte činnosti konkurentov a v obchodnom pláne uveďte, aké marketingové techniky používajú na propagáciu svojich služieb na trhu a monitorujte ich. Uveďte svoje výhody v tejto oblasti.

5

Vyberte zdroje investícií do projektu. Môže ísť o pôžičku, pôžičku z fondov na podporu malých a stredných podnikov, vlastné úspory atď.

6

Vypočítajte celkové náklady na projekt. Táto časť zvyčajne poskytuje informácie o nákladoch na prenájom miestnosti, platoch zamestnancov za nákup vybavenia a nábytku.

7

Vypočítajte ziskovosť projektu so zreteľom na úroky z úveru, možné riziká a očakávané zdroje nových investícií.

Odporúčaná