management

Ako vyhodnotiť hodnotu podniku

Ako vyhodnotiť hodnotu podniku

Video: Co je akcie a jak jednoduše a úspěšně investovat? Skutečná hodnota podniku podle Warrena Buffetta 2024, Júl

Video: Co je akcie a jak jednoduše a úspěšně investovat? Skutečná hodnota podniku podle Warrena Buffetta 2024, Júl
Anonim

V mnohých prípadoch je potrebné posúdiť skutočnú hodnotu podniku. V moderných podmienkach obrat vždy neodráža skutočný príjem vlastníka, pretože nemusí brať do úvahy náklady. Z tohto dôvodu je hlavným faktorom ovplyvňujúcim hodnotu podniku príjem, ktorý podnik prináša.

Image

Návod na použitie

1

Pre kvalitatívne hodnotenie podniku v prvom rade vyhodnotte príjem z podnikania, tj sumu, ktorú vlastník podniku zarába mesačne po zaplatení daní a miezd zamestnancom podniku. Okrem zisku podniku môžu podnikateľské príjmy zahŕňať aj plat majiteľa, ktorý dostáva ako generálny riaditeľ podniku, ako aj platy ostatných rodinných príslušníkov pracujúcich pre spoločnosť.

2

Zistite, či spoločnosť pôsobí samostatne alebo v prenajatých priestoroch. Ak podnik pôsobí v prenajatých priestoroch, ruskí investori to považujú za prijateľné, ak je cena podniku 7 až 18 mesiacov rovnaká ako príjem z podnikania. Investori niekedy z nejakého dôvodu majú záujem získať konkrétny podnik, sú ochotní zaplatiť podniku sumu rovnajúcu sa príjmu za 24 až 30 mesiacov. Požiadavky na ziskovosť spoločností, ktoré sa predávajú spolu s nehnuteľnosťami vo vlastníctve, spravidla nie sú také vysoké. Cena rovnajúca sa celkovému zisku za obdobie dvoch až piatich rokov sa považuje za normálnu cenu.

3

Pri hodnotení hodnoty podniku uplatnite ešte jedno kritérium - kvantitatívny pomer potenciálnych kupujúcich a spoločností navrhovaných na predaj. V posledných rokoch najväčší dopyt po podnikoch v sektore služieb, verejného stravovania a potravinárstva.

4

Zhodnotiť, ako high-tech podnik je. Relatívne drahé sú predávané spoločnosti, ktorých vedenie nevyžaduje špecializované školenie. Mnoho investorov preto považuje umývacie linky automobilov za podniky, ktorých vývoj nevyžaduje originálne a nákladné marketingové stratégie, takže kupujúci je ochotný za taký podnik platiť viac ako 30 veľkostí mesačných ziskov.

5

Vypočítajte možné riziká. Pre niektorých kupujúcich je absencia rizikových alebo „tmavých“ strán transakcie dôvodom na vyššiu cenu. Spoločnosť s úplne transparentným účtovníctvom, aj keď nemá príliš vysoké príjmy, bude mať veľkú hodnotu.

6

Vyhodnotiť aktíva spoločnosti. V prípade špičkových a drahých zariadení, ako aj nehnuteľností, sa k nákladom na peňažné toky pripočítava likvidačná hodnota takýchto objektov.

7

Pri hodnotení podnikania zvážte stabilnú zákaznícku základňu a vyškolených zamestnancov spoločnosti. Niekedy záleží aj na obchodnej povesti spoločnosti.

Ako určiť skutočnú hodnotu podniku

Odporúčaná