obchodné

Ako určiť skutočné náklady na hotové výrobky

Ako určiť skutočné náklady na hotové výrobky
Anonim

Na ziskový predaj tovaru musíte byť schopní správne určiť skutočné výrobné náklady. Hotovými výrobkami sa myslia výrobky, ktoré prešli všetkými fázami technologického spracovania a primeranej kontroly. Výrobky, ktoré ho neprešli, sa považujú za neúplné a nevzťahujú sa na hotové výrobky.

Image

Budete potrebovať

  • - nákladové účtovníctvo a priame náklady;
  • - metóda hodnotenia hotových výrobkov.

Návod na použitie

1

Hotové výrobky - toto je časť zásob, ktoré sú určené na predaj. Vyhodnotenie hotových výrobkov sa vykonáva na základe skutočných alebo plánovaných výrobných nákladov. Náklady na hotový výrobok sú buď všetky náklady, ktoré sú zahrnuté do výrobných nákladov, alebo iba priame náklady, ak sa nepriame náklady odpisujú z účtu 26 na účet 90. Hotové výrobky sa zaznamenávajú na účet 43, ktorý nesie zodpovedajúci názov.

2

V praxi sa metodika posudzovania hotových výrobkov pri skutočných výrobných nákladoch používa zriedka, zvyčajne v malých podnikoch, kde je rozsah tovaru obmedzený. Pre iné typy výroby je takáto metóda veľmi pracná. Dôvodom je skutočnosť, že skutočné náklady na hotové výrobky sa určujú až na konci vykazovaného mesiaca. A počas tejto doby dochádza k neustálemu pohybu výrobkov. Preto pre účtovníctvo používajte podmienené hodnotenie výrobkov za plánované náklady alebo predajnú cenu bez DPH.

3

Použitie predajnej ceny je možné iba vtedy, ak je konštantné mesiac. V opačnom prípade je vhodnejšie sledovať plánované náklady. Je definovaná nasledovne: oddelenie plánovania na základe skutočných nákladov za minulé obdobie a odhadovanej zmeny cenovej hladiny zavádza určitú stálu účtovnú cenu počas celého mesiaca.

4

Vyrobené výrobky sa odpočítavajú z kreditu 23 na ťarchu 26. A náklady na hotové výrobky dodávané zákazníkom z kreditu 26 na ťarchu 901. Na konci mesiaca sa pri výpočte skutočných výrobných nákladov stanoví odchýlka účtovnej ceny od skutočných výrobných nákladov a odchýlka týkajúca sa predaných výrobkov.

určenie skutočných výrobných nákladov

Odporúčaná