Obchodné riadenie

Ako určiť hodnotu ďalšieho predaja

Ako určiť hodnotu ďalšieho predaja

Video: Investičné mince: Môže vám dobrá kúpa zabezpečiť pohodlný život na dôchodku? 2024, Júl

Video: Investičné mince: Môže vám dobrá kúpa zabezpečiť pohodlný život na dôchodku? 2024, Júl
Anonim

V procese interakcie medzi hospodárskymi subjektmi je často potrebné určiť likvidačnú hodnotu objektu. Napríklad, ak je úver zabezpečený, bezpečnosť úveru bude závisieť od presnosti určenia likvidačnej hodnoty. Po likvidácii podniku je potrebné určiť likvidačnú hodnotu jeho majetku.

Image

Návod na použitie

1

Nezabudnite, že hodnota pri ďalšom predaji je cena, za ktorú možno predmet predať na voľnom trhu s primeranou lehotou na vykonanie pre objekty tohto typu. Inými slovami, jedná sa o hodnotu, ktorá odráža najpravdepodobnejšiu cenu, za ktorú sa daný predmet môže predať počas obdobia expozície objektu, kratšia ako je obvyklé obdobie expozície v trhových podmienkach, a to napriek skutočnosti, že predávajúci je nútený dokončiť transakciu na predaj majetku. Na rozdiel od trhovej hodnoty sa pri výpočte zostatkovej hodnoty zohľadňuje vplyv okolností, ktoré nútia predávajúceho predať nehnuteľnosť za podmienok, ktoré nezodpovedajú trhovým podmienkam.

2

Preto pri výpočte zostatkovej hodnoty zohľadnite tri faktory, ktoré ju odlíšia od trhu: - obmedzený čas na predaj majetku, - obmedzené zdroje na predaj majetku, - nútený predaj majetku.

3

Likvidačná hodnota sa určuje na základe trhovej ceny nehnuteľnosti pri zohľadnení obmedzeného obdobia expozície, t. obdobie od začiatku prezentácie predmetu na predaj do transakcie. Je to kľúčový bod pri určovaní hodnoty ďalšieho predaja. Dlhá doba vystavenia napokon umožňuje rozsiahly reklamný program, ktorý priťahuje širokú škálu investorov, čo znamená príležitosť stanoviť vyššiu cenu. Naopak, keď je doba expozície krátka, okruh kupujúcich je obmedzený, preto budú musieť ponúkať nehnuteľnosť za cenu, ktorú nemôžu odmietnuť, t. celkom nízka.

4

Upozorňujeme, že okrem doby expozície ovplyvňuje metóda výpočtu aj hodnotu zostatkovej hodnoty. Priama metóda spočíva v porovnaní predávaného majetku s podobným majetkom. Táto metóda je pomerne jednoduchá a spoľahlivá. V moderných podmienkach to však nie je vždy možné, pretože informácie o nútenom predaji nestačia. Existuje aj nepriama metóda na určovanie hodnoty ďalšieho predaja. Je založená na výpočte likvidačnej hodnoty prostredníctvom trhu, t. Z trhovej ceny sa odpočíta suma zľavy na nútený charakter predaja. Zvyčajne je to 20 - 50% a určuje sa individuálne pre každý objekt.

Metodika výpočtu zostatkovej hodnoty

Odporúčaná