Druhy činností

Ako organizovať spotrebiteľské družstvo

Ako organizovať spotrebiteľské družstvo

Video: The Soviet Hammer Strikes Hard at Finland - WW2 - 023 - February 2 1940 2024, Júl

Video: The Soviet Hammer Strikes Hard at Finland - WW2 - 023 - February 2 1940 2024, Júl
Anonim

Spotrebiteľské družstvo je dobrovoľné združenie občanov alebo právnických osôb. Konkrétne formy a ciele vytvorenia takejto neziskovej organizácie sa môžu líšiť, ale proces organizácie všetkých druhov družstiev má veľa spoločného. Fázy vytvárania družstva na príklade tak populárnej štruktúry ako spotrebiteľské úverové družstvo.

Image

Budete potrebovať

Občiansky zákonník Ruskej federácie.

Návod na použitie

1

Začať vytvárať úverové družstvo s vytvorením iniciatívnej skupiny troch až piatich ľudí. Toto jadro budúcej organizácie by malo jasne chápať ciele a ciele združenia akcionárov. Vytvorí sa úverová únia, ktorá uspokojí potreby svojich členov v oblasti služieb poskytujúcich pôžičky. Finančným základom úverového družstva je zjednotenie osobných financií na ich následné spoločné použitie pod vedením a kontrolou všetkých členov kolektívu.

2

Zahrňte do iniciatívnej skupiny osobu, ktorá vlastní základy finančnej gramotnosti alebo pracovné skúsenosti ako účtovník (ekonóm). Keďže činnosti spotrebiteľského družstva budú spojené s riadením finančných tokov, budú tieto znalosti veľmi užitočné.

3

Spolu s ostatnými členmi majetku spolupracujú medzi potenciálnymi členmi družstva a vysvetľujú im vyhliadky na zjednotenie a výhody finančného riadenia družstva. Zároveň stanovte princípy budovania organizácie, konkrétne: základom združenia bude teritoriálna alebo produkčná komunita.

4

Usporiadať a zorganizovať prvé stretnutie budúcich členov družstva, ktorí vyjadrili želanie zúčastniť sa na jeho vytvorení. Informujte všetky zainteresované strany o mieste, čase stretnutia a programe rokovania.

5

V rámci prípravy stretnutia sa zamerajte na vypracovanie charty úverových zväzov. Vyberte niekoľko možností pre názov družstva, hľadajte adresu sídla. Predbežne určte možnú veľkosť vstupného a podielu, ako aj úverový program. Pri príprave dokumentov používajte ustanovenia občianskeho práva upravujúce činnosť spotrebiteľských družstiev, ako aj osobitné zákony o úverovej spolupráci.

6

Po prvej (organizačnej) udalosti nastavte čas pre ustanovujúce zhromaždenie. Na program rokovania mu položte otázky týkajúce sa založenia spotrebiteľského úverového družstva, prijatia charty, voľby riadiacich orgánov organizácie. Vymenovať predsedu a tajomníka stretnutia, zabezpečiť jasné vedenie záznamov.

7

Po odsúhlasení výsledkov zasadnutia členmi novovytvoreného družstva pripravte podklady potrebné pre jeho štátnu registráciu vrátane charty, zápisnice ústavného zhromaždenia, potvrdenia o zaplatení štátnej povinnosti a vyjadrenia. Vyplnené dokumenty odovzdajte daňovému úradu v mieste sídla družstva.

8

Po dokončení postupu registrácie vykonajte registráciu pre všetky príslušné typy účtov vrátane mimorozpočtových prostriedkov. Otvorte bankový účet oznámením daňovým úradom do piatich dní. Novovytvorené spotrebiteľské družstvo má teraz právo vykonávať činnosti predpísané zákonom s cieľom poskytnúť svojim členom finančnú pomoc na recipročnom základe.

Odporúčaná