Druhy činností

Ako pochopiť, čo je monopol

Obsah:

Ako pochopiť, čo je monopol

Video: Rytmus - Zlatokopky (prod. Kajmir Royale) 2024, Júl

Video: Rytmus - Zlatokopky (prod. Kajmir Royale) 2024, Júl
Anonim

Koncept „monopolu“ sa často vyskytuje nielen v ekonómii, ale aj v každodennom živote. Pozrime sa, čo presne je tento druh hospodárskej súťaže, uveďte príklady monopolu, pochopte, aké výhody a nevýhody má monopol a či vôbec existuje.

Image

Čo je monopol

Predstavte si, že niektorá spoločnosť vyrába jedinečné výrobky, ktoré iné nemajú analógy. Len jedinečný produkt vytvára monopolné postavenie pre podnik, pretože nemá konkurentov. Dospeli sme k záveru, že monopol je podnik, ktorý v plnej miere kontroluje výrobu jedinečného produktu a jeho ceny, a nemá tiež žiadnych konkurentov z dôvodu skutočnosti, že tento výrobok nevyrábajú iní.

Výhody monopolu

Jednou z hlavných výhod je kontrola trhu. Ak sú oligopoly rovnaké ako vodca ceny, nie je potrebné nikoho rovnať - vyrábate produkty a sami si určujete cenu. Ale uvedenie príliš vysoko nie je potrebné - pretože ľudia začnú hľadať podobné výrobky s nízkou cenou. Protimonopolná služba, ktorá monitoruje činnosť monopolov, to navyše sleduje. Preto nie je všetko také jednoduché - monopoly nemôžu stanoviť vysokú cenu alebo stanoviť podmienky pre ostatných, musia dodržiavať protimonopolné zákony.

Nevýhody monopolu

Pravdepodobne je kontrola FAS už nedostatkom monopolu, je však potrebné dodržať zákon. Ak pristupujete z druhej strany, nedostatočná hospodárska súťaž môže byť iba nedostatkom monopolu, pretože ak existujú, podniky sa snažia vylepšiť svoj produkt, a tým sa rozvíjajú. Ak nie je s kým niekto bojovať, tak prečo niečo zmeniť. Nemyslite si, že jedinečný produkt sa v priebehu času nezmení - bude sa to dávať pomalšie.

Ako vstúpiť na monopolný trh

Je to veľmi ťažké. Monopoly sú zvyčajne najväčšími podnikmi, nielen kontrolujú trh, môžu ľahko rozdrviť konkurentov, najmä nováčikov. A malým firmám jednoducho chýba moc, ktorú má monopolista. Mať konkurentov nie je ziskové, takže veľká spoločnosť môže ľahko rozdrviť malý podnik. Existuje mnoho spôsobov, ako to urobiť, ale to je ďalšia téma.

Odporúčaná