management

Ako registrovať výrobky v roku 2017

Ako registrovať výrobky v roku 2017

Video: NAJLEPSZE PRODUKTY 2017 // ULUBIEŃCY ROKU // 2024, Júl

Video: NAJLEPSZE PRODUKTY 2017 // ULUBIEŃCY ROKU // 2024, Júl
Anonim

Podľa PBU je tovarom zásoby, ktoré je možné predať alebo kúpiť. Tieto operácie sa uskutočňujú ako súčasť zmluvy o predaji alebo iného podobného dokumentu, napríklad zmluvy o dodaní tovaru. Pri nákupe tovaru organizáciou musí účtovník zohľadniť túto skutočnosť v účtovníctve.

Image

Budete potrebovať

  • - zmluva;

  • - faktúra;

  • - nákladný list.

Návod na použitie

1

Pred vložením akýchkoľvek údajov skontrolujte správnosť dokladov potvrdzujúcich fakt o kúpe, a to nákladného listu, faktúry a iných podobných dokladov, ktoré potvrdzujú balenie a kvalitu nakupovaného tovaru. Po odsúhlasení všetkých údajov musíte uviesť pečiatku organizácie, dátum prijatia a podpísať dokumenty. Ak vzniknú nejaké nezhody, v takom prípade sa zvolá komisia, ktorá by mala pozostávať z finančne zodpovedných osôb. Opätovne skontrolujú tovar a vypracujú akt obsahujúci sťažnosť proti dodávateľovi.

2

Nakúpený tovar sa zaznamenáva v skutočných nákladoch, tj v vynaloženej sume po odpočítaní DPH. V účtovníctve je potrebné vykonať aj nasledujúce zápisy: D41 „Produkty“ K60 „Vysporiadania s dodávateľmi a dodávateľmi“. Ak je tovar zakúpený na ďalšie použitie na účely obstarania výrobkov, potom sa prejaví na účte 15 „Obstaranie a nadobudnutie vecných hodnôt“.

3

Ak ste zakúpili tovar, v ktorom už bola pridelená DPH, musíte v tomto prípade zadať: D19 „Daň z pridanej hodnoty z nakúpených hodnôt“ podúčet 3 „Daň z pridanej hodnoty z nakúpených zásob“ K 60.

4

Pri predaji tovaru by ste mali zvážiť, koľko sa predáva. Podľa toho sa obchod člení na veľkoobchod a maloobchod. Vo veľkoobchode je otvorený podúčet 1 „Tovar v skladoch“ na účet 41 a ak sa tovar prepravuje v malých dávkach, potom podúčet 2 „Tovar v maloobchode“ ide na ten istý účet. Môže sa otvoriť aj vedľajší účet 3 „Kontajner pod tovarom a prázdny“, ktorý sa používa, keď je potrebné zohľadniť množstvo kontajnera.

5

Podľa PBU môžu organizácie, ktoré používajú maloobchod, odrážať nakupovaný tovar za predajnú cenu, berúc do úvahy zľavy alebo marže. V takom prípade musíte vykonať nasledujúce účtovania: D41.2 K60 a rozdiel medzi nákupnou cenou a maloobchodnou cenou sa zaúčtuje na ťarchu účtu D41.2 K42 „Obchodné rozpätie“. Pri predaji nakúpeného tovaru sa suma odpočíta z účtu 41 na účet 90 „Predaj“.

Účtovné ustanovenia

Odporúčaná