Obchodné riadenie

Ako vypočítať konkurencieschopnosť v podniku

Ako vypočítať konkurencieschopnosť v podniku

Video: Akcie Ryanair: analýza podniku a výpočet návratnosti 2024, Smieť

Video: Akcie Ryanair: analýza podniku a výpočet návratnosti 2024, Smieť
Anonim

Posúdenie konkurencieschopnosti podniku je určenie efektívnosti riadenia, využívania výrobných, pracovných a ekonomických zdrojov a porovnanie výsledkov s podobnými ukazovateľmi konkurencie. Konkurencieschopnosť sa najčastejšie počíta pri vypracúvaní podnikateľských plánov požičiavania a získavania investícií.

Image

Návod na použitie

1

Konkurencieschopnosť je určená na základe mnohých faktorov, ale najobjektívnejší výsledok je daný matematickými metódami posudzovania, tj výpočtom koeficientov a ich porovnaním s priemernými ukazovateľmi v priemysle. Koeficient konkurencieschopnosti je súčtom koeficientov jeho zložiek: prevádzkovej efektívnosti a strategického umiestnenia.

2

Prevádzková efektívnosť je najlepším výsledkom činnosti organizácie medzi konkurenčnými podnikmi. Stanovuje sa analýzou určitých druhov činností a vyznačuje sa ziskom získaným z výroby a predaja výrobkov. Jej hodnotenie sa vykonáva porovnaním vypočítanej hodnoty pre príslušný podnik a priemerného ukazovateľa pre vzorku, to znamená priemerných hodnôt v priemysle.

3

Vypočítajte prevádzkovú efektívnosť organizácie vydelením výnosov z kníh bez DPH a nákladov. Ďalej vypočítajte prevádzkovú efektívnosť vzorky pomocou vzorca:

Prevádzková efektívnosť vzorkovania = príjem zo vzorkovania / náklady na vzorkovanie.

Potom určte koeficient prevádzkovej efektívnosti: vydelenú hodnotu o podniku vydeľte ukazovateľom vzorky.

4

Strategické umiestnenie je vykonávanie činností, ktoré sa líšia od konkurentov, pokiaľ ide o povahu a jedinečnosť použitých technológií, ktoré zabezpečujú stabilný podiel na trhu, ktorý slúži ako základ pre hodnotenie. Vypočítajte podiel na trhu ako pomer výnosov spoločnosti k objemu trhu a porovnajte výsledok s podielom na trhu vo vzorke.

5

Postavenie spoločnosti na trhu by sa malo posudzovať dynamicky, a preto by sa pri objektívnom hodnotení určovali ukazovatele zmien vo výnosoch organizácie, výnosy podľa vzorky vo vzťahu k predchádzajúcemu obdobiu, pričom údaje o výnosoch sa vydelia rovnakými hodnotami ako v predchádzajúcom roku.

6

Vypočítajte koeficient strategického umiestnenia: vydeľte index zmien v príjmoch spoločnosti indexom vzoriek a extrahujte druhú odmocninu kvocientu.

7

V záverečnej fáze vypočítajte koeficient konkurencieschopnosti na základe súčtu koeficientov prevádzkovej efektívnosti a strategického umiestnenia. Hodnota väčšia ako 1 znamená vysokú konkurencieschopnosť podniku, ktorá sa rovná 1 - podobná iným podnikom v priemysle as ukazovateľom menej ako 1 - nízka.

Odporúčaná