Obchodné riadenie

Čo je to zainteresovaná strana, typy zainteresovaných strán

Obsah:

Čo je to zainteresovaná strana, typy zainteresovaných strán

Video: Bošňák z Dáta bez pátosu: Výnimky sú cesta do pekla! Treba tvrdý lockdown na pár týždňov 2024, Júl

Video: Bošňák z Dáta bez pátosu: Výnimky sú cesta do pekla! Treba tvrdý lockdown na pár týždňov 2024, Júl
Anonim

Zainteresované strany - organizácie, skupiny jednotlivcov, ktoré ovplyvňujú fungovanie samostatného obchodného procesu. Sú rozdelené na interné a externé. Zahŕňajú všetkých účastníkov, ktorí ovplyvňujú rozvoj podniku a projektu.

Image

Pred niekoľkými rokmi bol úspech podniku hodnotený podľa výšky prijatého príjmu, obratu. Pozícia dnes závisí od hodnotení odborníkov, spotrebiteľov, orgánov a médií. Interakcia s týmito skupinami je prioritou. Preto bolo potrebné vytvoriť nový termín „zainteresovaná strana“.

Kto sú zainteresované strany?

Anglický preklad zainteresovaných strán, zainteresovaných. Jeho účastníci poskytujú možnosti systému, sú zdrojom požiadaviek.

Najjednoduchší koncept dal riaditeľ školy v Bostone Bradley Gugins. Zdôraznil, že tento výraz sa vzťahuje na organizáciu, osobu alebo skupinu, ktorá je ovplyvnená istou štruktúrou podniku. Ide o subjekt, ktorý sa zaujíma o dobrú prácu spoločnosti, má práva, podiel na nej. Činnosti spoločnosti ovplyvňujú aj život a fungovanie všetkých účastníkov procesu.

Hlavné zúčastnené strany sú zastúpené orgánmi subjektu. Z jeho práce závisí dynamika podniku. Úspešné organizácie zvažujú vzťahy nielen v rámci spoločnosti, ale aj mimo nej. Zohľadňujú sa stanoviská a potreby:

  • spotrebiteľov;

  • akcionárov;

  • zamestnancov;

  • zástupcovia orgánu.

Interné zainteresované strany - vedúci oddelení, podriadení, vlastníci, akcionári, investori. Záujmy týchto jednotlivcov sú často odlišné. Na prekonanie kontroverzných situácií sa zavádza osobitný systém riadenia zameraný na rozvoj motivačných a motivačných smerov. Vďaka tomu sa ciele práce rôznych ľudí stávajú bežnými.

Tento pojem sa často vzťahuje na skupiny, ktorých práca sa pri vykonávaní hlavnej činnosti zohľadňuje. Záujmy strán môžu byť v konflikte. V rámci tejto teórie sú zainteresované strany protichodným celkom, ktorý určuje vývojovú cestu spoločnosti.

Základné princípy práce

Pri práci so zainteresovanými stranami sa rozlišuje niekoľko etáp práce. Najprv sú identifikované strany, ktoré majú záujem o prácu spoločnosti. To vedie k potrebe identifikovať očakávania účastníkov a posudzovať súlad poslania, cieľov a cieľov spoločnosti so záujmami všetkých strán. To vám umožní zvýšiť úroveň spokojnosti a ich zapojenia.

Po definovaní požiadaviek je uvedený zoznam zodpovedností. Závisí to od charakteristík účastníkov systému. Vládne agentúry často vyžadujú pre dodávateľov minimálnu účasť na práci spoločnosti - plnenie úloh včas a tak ďalej.

V poslednej fáze sa vyhodnotia výsledky. Ukazuje sa spokojnosť s dosiahnutými cieľmi, určuje sa názor na spoločnosť. Vďaka tejto práci je možné upraviť prácu celého podniku, čím sa úroveň zvýši. Zainteresované strany vytvárajú systém, ktorý podporuje prácu podniku počas obdobia obnovy, ako aj v ťažkých situáciách.

Identifikácia zainteresovaných strán je jednoduchá. Na tento účel by ste mali študovať údaje získané z rôznych zdrojov:

  1. Príkladom je otváranie úradných dokumentov. Strany, ktoré majú záujem o prácu spoločnosti, sa určujú na základe prijatej organizačnej štruktúry.

  2. Osobné pozorovanie a sluch. Zohľadniť možno aj priezvisko, ktoré bolo náhodne uvedené na schôdzi alebo plánovacej schôdzi.

  3. Prieskum osôb. Vykonáva sa nenápadným spôsobom.

V dôsledku týchto aktivít je možné zostaviť zoznam jednotlivcov a organizácií. Zoznam sa často zostavuje ako výsledok tímu, pretože jednotlivci nemusia byť oboznámení so všetkými zúčastnenými stranami. Najmä na začiatku spoločnosti.

klasifikácia

Každý projekt má veľa zainteresovaných strán rozdelených do dvoch veľkých skupín:

  • Externé. Sú umiestnené mimo organizácie. Príkladom sú kupujúci, sprostredkovatelia, investori, dodávatelia.

  • Vnútorné. Sú to pracovníci, manažéri. Ich činnosť priamo súvisí s prácou spoločnosti.

Existuje veľké množstvo typov zainteresovaných strán. Každý z nich má svoje vlastné typy riadenia a štúdia. Každá kategória má svoje vlastné ciele.

Majiteľ. Hlavnou vecou pre neho je materiálny príjem spoločnosti, rozvoj podnikania a sebarealizácia.

  • Poskytovateľa. Prvým dôležitým miestom je úroveň predaja a dobré recenzie. Medzi ciele, ktoré chce dodávateľ dosiahnuť, je pravidelná platba objednávok.

  • Zákazníci a kupujúci. Ich prioritným cieľom je získať kvalitný produkt za prijateľnú cenu. Nedávno sa stal relevantným aj individuálny prístup. Ak to spoločnosť dokáže ponúknuť, spotrebiteľ cíti jeho dôležitosť, stáva sa z neho pravidelný zákazník.

  • Zamestnanci. Podmienky, za ktorých sa splnenie odborných povinností dostanú do popredia, sú pre nich prioritné. S uznaním a slušnou mzdou môžete sledovať plný výnos.

  • Hostingové spoločnosti. Potrebujú používateľov služieb, ktorí platia včas.

  • Stav. S týmto typom zainteresovaných strán musíte vytvoriť najsprávnejší vzťah. Je to možné vďaka včasným platbám daní a zachovaniu všeobecnej disciplíny.

Medzi zainteresované strany patria investori. Poskytujú finančné toky na rozvoj projektov. Ich hlavnou úlohou je profitovať z predaja finálneho produktu. Ak investor a zákazník nie sú jednou osobou, banka, podielový fond, investičný fond často vystupujú ako investor. Takéto subjekty konajú ako plnoprávni partneri projektu.

Vedúci - jednotlivec, ktorý má oprávnenie riadiť všetku prácu. Zvyčajne sú zaregistrovaní v zmluve. Vedúci je často povinný koordinovať činnosti počas životného cyklu spoločnosti alebo projektu. Vedúci vedie tím, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou podniku. Jeho zloženie a funkcie závisia od zložitosti, hlavného smeru práce, ich charakteristík.

Iné typy zainteresovaných strán

Fungovanie jedného prvku môžu ovplyvniť iné strany. Sú to konkurenčné firmy, skupiny komunít a ľudia, sponzori, poradenské, právne a iné typy organizácií, ktoré sa do procesu nepriamo zapájajú.

Okrem skupín, jednotlivcov, organizácií môže počet zainteresovaných strán zahŕňať aj „tiché“ typy. Jednou z nich sú budúce generácie. Zatiaľ neexistujú, ale zohľadňujú sa ich záujmy, takže v budúcnosti nebudú musieť čeliť ďalším ťažkostiam.

Odrody sa považujú za minulé generácie a životné prostredie. Prvý z nich v živote organizácie fyzicky chýba, ale ich záujmy sú v kultúre, ktorú opustili. Akákoľvek činnosť by mala byť taká, aby nepoškodila materiálne alebo duchovné hodnoty, ktoré pochádzajú z minulosti. Životné prostredie hrá dôležitú úlohu, pretože práca jedného podniku by nemala poškodzovať živú a neživú prírodu.

Odporúčaná