Obchodné riadenie

Všetko o hospodárskej súťaži v ekonomike

Obsah:

Všetko o hospodárskej súťaži v ekonomike

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl

Video: Ako (ne)fungoval socializmus? 2024, Júl
Anonim

Konkurencia v ekonomike je proces, v ktorom sa v dôsledku interakcie a boja medzi podnikmi dosiahnu najlepšie podmienky na predaj výrobkov každej konkrétnej spoločnosti. Hospodárska súťaž je impulzom pre rozvoj jedného podniku a celého hospodárstva.

Image

Ekonomická úloha

V posledných dvoch desaťročiach konkurencia rýchlo rástla a celosvetovo rastie. Ale ani na začiatku storočia nebolo súperenie medzi organizáciami také silné. Dôvodom bolo, že vlády a veľké kartely brzdili konkurenciu. V súčasnosti neexistujú prakticky žiadne odvetvia, ktoré nepodliehajú jeho vplyvu. Konkurencia môže priniesť diametrálne opačné výsledky. Pre víťazov - zvýšenie vlastného bohatstva, slávy a zabezpečenia, niekedy aj niekoľko generácií vopred, život. Pre porazených - zrúcanina, chudoba, inflácia, nestabilita, nezamestnanosť atď.

Adam Smith označil konkurenčné správanie za spravodlivú hospodársku súťaž, ktorej hlavným nástrojom bol tlak na ceny. V 21. storočí sa táto definícia zmenila. Cena často nie je vhodná na ovplyvnenie ceny. Moderná súťaž znamená boj starých s novými. Je to výzva na nové technológie, nové typy organizácie, nové produkty a nápady. Vďaka novej interpretácii má hospodárska súťaž výrazný vplyv na hospodárstvo ako celok.

Odporúčaná