ostatné

Ako generálny riaditeľ Facebooku Zuckerberg stratil 600 miliónov dolárov za deň

Ako generálny riaditeľ Facebooku Zuckerberg stratil 600 miliónov dolárov za deň
Anonim

Vedúci sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg už nie je na zozname štyridsiatich najbohatších ľudí na planéte. Podľa rebríčka známeho amerického ekonomického časopisu Forbes z augusta 2012. Cez noc sa majetok bývalého študenta Harvardu znížil o 600 miliónov dolárov v dôsledku prudkého poklesu akcií spoločnosti na mimoburzovom trhu Národnej asociácie obchodníkov s cennými papiermi (Nasdaq).

Image

Sociálna sieť Facebook, založená v roku 2004 a stala sa najväčšou na svete, začala 18. mája 2012 prvý verejný predaj akcií (Initial Public Offering, IPO) s cenou umiestnenia 38 dolárov. Podľa americkej agentúry Associated Press bola na začiatku IPO akciová spoločnosť schopná prilákať viac ako 16 miliárd, zatiaľ čo celá spoločnosť bola ocenená na 104 miliárd.

Na druhý deň obchodovania akcie Facebooku začali klesať a čoskoro dosiahli historické minimum 19, 69 dolárov. Cenné papiere Marka Zuckerberga, ktoré získali späť časť pádu, uzavreli na 19, 87 dolárov za akciu. Odborníci sa domnievajú, že trhové podmienky by mohli byť ovplyvnené uplynutím moratória na predaj 271, 1 milióna akcií sociálnej siete pre zamestnancov spoločnosti a prvých investorov. Ako bolo uvedené v RIA-Novosti, toto zvýšilo o 60% objem majetkových cenných papierov Facebook, ktoré sa môžu zúčastňovať transakcií.

Vzhľad sociálnej siete Facebook na májovej výmene sprevádzali rôzne škandály. Z dôvodu technických problémov sa obchodovanie s cennými papiermi spoločnosti oneskorilo. Potom, medzi účastníkmi trhu Nasdaq, unikli informácie, že niektoré banky krátko pred IPO sa dozvedeli o znížení predpovede ročného zisku Facebooku a hlásili to iba niektorým vybraným zákazníkom. Skupina investorov žalovala sociálnu sieť a organizátorov IPO a obvinila obžalovaných z ich poškodenia.

28-ročný zakladateľ a vedúci populárnej online platformy, Mark Zuckerberg, je najväčším akcionárom Facebooku. Zoznam kľúčových akcionárov zahŕňa aj rizikový fond Accel Partners, rusko-britskú skupinu DST a bývalého zamestnanca sociálnej siete Dustin Moskowitz. Podľa analytického indexu Bloomberg je v súčasnosti hodnota Zuckerbergova bohatstva 10, 2 miliárd dolárov, čo je najnižšia miera od IPO.

Od začiatku obchodovania hodnota akcií iných zakladateľov Facebooku výrazne klesla. Počas leta 2012 Dustin Moskowitz prišiel o 2, 4 miliardy dolárov; hodnota podielu v Eduardovi Saverinovi klesla o 960 miliónov dolárov; Christopher Hughes stratil na trhu Nasdaq okolo 400 miliónov dolárov. David Kirkpatrick, autor časopisu Facebook Effect, spoločnosti Bloomberg povedal, že trh si nie je istý budúcnosťou sociálnej siete. Domnieva sa však, že vedúci online siete sa nebojí so znižovaním svojho bohatstva.

Vedúci sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg stratil 600 miliónov dolárov za deň

Odporúčaná