Obchodné riadenie

Ako vykonať marketingovú analýzu

Ako vykonať marketingovú analýzu

Video: MARKETINGOVÝ PLÁN 1/2 - ZeptejSeFilipa (31. díl) 2024, Smieť

Video: MARKETINGOVÝ PLÁN 1/2 - ZeptejSeFilipa (31. díl) 2024, Smieť
Anonim

Pred plánovaním výrobných kapacít a objemu výroby musí vedenie podniku vedieť, ako, kde a koľko výrobkov sa bude predávať. Na získanie týchto údajov sa vykonáva marketingová analýza.

Image

Návod na použitie

1

V procese marketingovej analýzy sa študujú dva hlavné faktory: stav vonkajšieho prostredia podniku a životný cyklus produktu.

Štúdia vonkajšieho prostredia je analýza faktorov, z ktorých najvýznamnejšia je ekonomická situácia. Toto je súbor mier inflácie, úrovní zamestnanosti a ďalších ukazovateľov, pomocou ktorých môžete identifikovať nové príležitosti pre výrobu. Ďalším významným faktorom je trhový, keď sa pri jeho analýze zohľadňuje úroveň príjmov obyvateľstva, hodnotia sa konkurenti v priemysle a možnosť ľahkého prieniku produktu na trh.

2

Environmentálne faktory sa tiež považujú za environmentálne faktory - vedenie podniku musí analyzovať možné zmeny v technológiách, používanie počítačom podporovaného dizajnu a dodávky tovaru alebo služieb. Štúdium konkurentov sa vykonáva zvlášť opatrne. Hodnotí sa ich stratégia, skúmajú sa ich silné a slabé stránky a predpovedajú sa ich budúce ciele. Toto všetko poskytuje odhad potenciálneho podielu nových výrobkov na trhu.

Štúdium a analýza environmentálnych faktorov poskytujú manažérom komplexný obraz o rizikách a príležitostiach, ktorým budú musieť čeliť pri výrobe a predaji nových výrobkov.

3

Analýza životného cyklu výrobku je predpoveď jeho životnosti na trhu. Každý tovar je požadovaný, až kým sa na trh nedostane produkt, ktorý je pokročilejší alebo má rovnaké vlastnosti, ale je lacnejší.

V životnom cykle väčšiny výrobkov existuje niekoľko období: zavádzanie, rast výroby a predaja, zrelosť je „náhorná plošina“, saturácia a pokles. Marketingová analýza a vývoj vhodných stratégií závisí od toho, v akom období je produkt v čase analýzy.

Použitie marketingovej analýzy umožňuje organizácii zvýšiť svoju konkurencieschopnosť, obsadiť významnejší podiel na trhu a zvýšiť svoju ziskovosť.

Odporúčaná