Obchodné riadenie

Ako minúť analýzu nákladov

Ako minúť analýzu nákladov

Video: Mikro1 - Náklady 1. část (ekospace.cz) 2024, Júl

Video: Mikro1 - Náklady 1. část (ekospace.cz) 2024, Júl
Anonim

V rámci akejkoľvek organizácie by osoba mala pracovať, ktorá má schopnosti a znalosti v oblasti výskumu ekonomických ukazovateľov. Medzi jeho úlohy patrí aj analýza nákladov. Dynamika nákladov je určitým druhom „impulzu“ organizácie, ktorú je potrebné monitorovať, a na tento účel existujú špeciálne metódy.

Image

Návod na použitie

1

Najskôr sa vykoná horizontálna analýza. Predkladajte dokumenty na podávanie správ a porovnajte absolútne čísla výdavkov v číselnom vyjadrení počas analyzovaného obdobia. Ak dôjde k výrazným zmenám, musíte pri výskume zvážiť ešte pred začiatkom posudzovaného obdobia. V tejto fáze analýzy sú ciele následnej práce verbálne formulované, pretože sa vykonáva počiatočné hodnotenie finančnej situácie v organizácii. Samotná horizontálna analýza však nestačí, je potrebné pokračovať vo výskume na hlbšej úrovni.

2

Vykonajte vertikálnu analýzu. Vypočítajte podiel výdavkov rôznych druhov na ich celkovom počte. Rozlišujte medzi bežnými, neprevádzkovými, prevádzkovými a mimoriadnymi nákladmi. Pravidelné výdavky sú spojené priamo s výrobou tovaru a služieb. Neobchodné náklady nesúvisia s predajom tovaru, zahŕňajú nájomné, úroky z pôžičiek, náklady na právne zastúpenie. Prevádzkové náklady sú výdavky organizácie na jej normálne fungovanie, ktoré sa vyžadujú každý deň, ale priamo nesúvisia s výrobou tovaru a služieb. Napríklad náklady na výpočet miezd, odpočty za spoločenské udalosti, odpisy.

3

Je tiež potrebné analyzovať jednotlivé výdavky v každom druhu výdavkov, čo vám umožní identifikovať nežiaduce trendy v počiatočných fázach problému. V tejto fáze analýzy je často možné identifikovať neprimerané výdavky a vidieť hrozbu pre blaho organizácie.

4

Na zistenie základných príčin zmien v ukazovateľoch výdavkov je často potrebné vykonať faktorovú analýzu výdavkov, ktorá je najlepšie zverená odborníkom. Určia vzťah premenných a vyvodia závery o tom, ktoré ukazovatele je potrebné zmeniť, aby sa výdavky stali primeranejšími.

Problém č. 1727

Odporúčaná