rozpočtovanie

Ako vypočítať predajnú cenu

Ako vypočítať predajnú cenu

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl

Video: Excel - Vzorce - Ako správne vypočítať DPH 2024, Júl
Anonim

Kľúčom k úspešnému predaju je správne vypočítaná predajná cena tovaru. A ak múdri ekonómovia dokážu na túto tému napísať zväzky, očividne jednoducho nemajú čo robiť. Medzitým môžete zvládnuť tento výpočet ľahko a rýchlo.

Image

Návod na použitie

1

Nezabudnite, že kľúčom k úspešnému podnikaniu je zisk. Za týmto účelom musíte správne vypočítať predajnú cenu predaného tovaru. Pri výpočte predajnej ceny sa pripočítavajú tieto zložky: výrobné náklady, nepriame náklady a potrebný zisk.

2

Stanovte cenu materiálov spotrebovaných na jednotku produktu, inak sa to nazýva výrobné náklady. Za týmto účelom zoberte priame výrobné náklady a vydelte počet vyrobených tovarov. V prípade, že pracujete v priemyselnej výrobe, bude to cena surovín potrebných na výrobu. Zároveň nezabudnite vziať do úvahy odmeňovanie pracovníkov zamestnaných v podniku a ďalšie výdavky, od ktorých priamo závisí výroba tovaru (napríklad ak pracovníci pracujú na strojoch, potom náklady na jeho údržbu a náklady na elektrinu budú tiež súvisieť s nákladmi).

3

Vypočítajte sumu nepriamych nákladov na jednotku tovaru. Za týmto účelom si vezmite informácie o všetkých nákladoch podniku a / alebo skladu, ako napríklad: - plat pracovníkov, ktorí nie sú zamestnaní v hlavnej produkcii (plat riaditeľa, účtovníka, strážneho, čističa a iných);

- platby za služby a dane (napríklad daň z príjmu, majetok);

- náklady na prenájom vybavenia atď.

4

Ak vaša spoločnosť vyrába jeden druh produktu, potom vydelte sumu nepriamych nákladov počtom výrobkov. Ak vaša produkcia vyrába niekoľko druhov tovaru, alokujte sumu nepriamych nákladov pre jednotlivé druhy výrobkov v percentách.

5

Výpočet potrebného zisku sa vykonáva podľa podobnej schémy s nepriamymi nákladmi. V tomto prípade zisk zahŕňa čiastky za vývoj výroby, dividendy a sociálne platby podľa kolektívnej zmluvy. Zvyčajne je potrebný zisk pri výrobe tovaru 5% nákladov na priame a nepriame náklady.

Odporúčaná