ostatné

Ako viesť záznamy o dlhodobom majetku

Ako viesť záznamy o dlhodobom majetku

Video: Zaúčtovanie došlej faktúry 2024, Júl

Video: Zaúčtovanie došlej faktúry 2024, Júl
Anonim

Vedúci organizácií na vykonávanie podnikateľských aktivít používajú fixný majetok, tj majetok, ktorý má dlhú životnosť. Tieto vlastnosti nie sú určené na ďalší predaj. Ak je majetok v súvahe podniku, účtovník musí viesť záznamy o dlhodobom majetku.

Image

Návod na použitie

1

Investičný majetok je možné získať rôznymi spôsobmi. Môže ísť o príjmy zakladateľov vo forme vkladu do základného imania; organizácia môže vytvárať objekty; prijatý darom; zakúpené od dodávateľa. Každá metóda by mala byť zdokumentovaná, to znamená, že účtovník má právo vykonať zápis do účtovníctva iba na základe podporných dokumentov.

2

Uvedenie dlhodobého majetku do prevádzky je založené na poradí vedúceho. Okrem tohto administratívneho dokumentu vystavte osvedčenie o prijatí a odovzdaní OS, ktoré má jednotný formulár č. ОС-1.

3

Pri uvádzaní predmetov do prevádzky je potrebné prideliť inventárne číslo a vydať inventárnu kartu vo formulári č. ОС-6. Postup priraďovania čísla musí byť stanovený vedúcim organizácie a schválený v účtovných zásadách.

4

Ak je investičný majetok prijatý od zakladateľa, počiatočné náklady sa určia na stretnutí akcionárov dohodou s ostatnými účastníkmi v organizácii. Rozhodnutie sa vypracuje vo forme protokolu. V účtovníctve musíte zadať: - podúčet D75 „Výpočty vkladov do schváleného kapitálu“ K80 - odráža zadlženie zakladateľa z vkladov; - podúčet D08 K75 „Výpočty vkladov do schváleného kapitálu“ - odráža príjem fixných aktív v schválenom kapitále; - D01 K08 - OS bol uvedený do prevádzky.

5

Ak organizácia postavila fixný majetok, počiatočné náklady sú súčtom všetkých nákladov, ktoré vznikli pri výrobe zariadenia (napríklad náklady na materiál; mzdy pracovníkov pracujúcich vo výrobe atď.). V účtovníctve tieto operácie odrážajte takto: - D08 K10 - odpis materiálu na výstavbu stálych aktív, - D08 K70 - mzdy zamestnancom pracujúcim na výstavbe stálych aktív, - D01 K08 - stály majetok uvedený do prevádzky.

6

Pri nákupe predmetov od dodávateľa vykonajte nasledujúce zadania: - D07 K60 - odráža sa platba platieb dodávateľovi za fixné aktíva, - D07 K23, 60 alebo 76 - odrážajú sa náklady na prepravu fixných aktív, - D01 K08 - fixné aktíva sa uvádzajú do prevádzky.

7

Každý mesiac musíte nazhromaždiť odpisy, to znamená preniesť hodnotu predmetu na vyrábané výrobky. Odpisy sa môžu stanovovať rôznymi spôsobmi: lineárnym spôsobom, použitím metódy znižovania zostatku a odpísaním nákladov podľa životnosti. Schváliť vybranú metódu v účtovných zásadách organizácie. V účtovníctve odrážajte odpisy takto: - D20, 23, 44 K02 - časovo rozlíšené odpisy dlhodobého majetku, - D02 K01 - odpisovaná hodnota odpisov.

8

Vyradenie dlhodobého majetku sa môže uskutočniť z rôznych dôvodov. Napríklad pri predaji, pri prenájme, pri odpísaní z dôvodu nevhodnosti dlhodobého majetku. Tieto operácie sú zdokumentované, tj pomocou úkonu a poradia hlavy. V účtovníctve urobte príslušné záznamy. Ak nie je vhodné, odrážajte toto: - Podúčet D01 „Vyradenie fixného majetku“ K01 - počiatočná hodnota fixného majetku sa odpisuje; - Podúčet D02 K01 „Vyradenie fixného majetku“ - odpisuje sa suma odpisov; - Podúčet D91 K01 „Vyradenie fixného majetku - odpíše sa zostatková hodnota fixného majetku.

9

Ak ste objekt predali, odzrkadľujte položky vyššie uvedených transakcií, doplňte tieto položky: - D62 K91 - odráža príjem z predaja dlhodobého majetku, - D91 K68 - berie sa do úvahy „prichádzajúca“ DPH.

Odporúčaná