obchodné

Aké dokumenty potrebujete na udržanie IP na UTII

Aké dokumenty potrebujete na udržanie IP na UTII

Video: Week 12 2024, Júl

Video: Week 12 2024, Júl
Anonim

Výhodou UTII je, že zoznam dokumentov, ktoré musí podnikateľ viesť, ako aj daňové správy, sú minimálne. Dôvodom je skutočnosť, že základ dane nesúvisí s prijatými výnosmi.

Image

Návod na použitie

1

Jednotliví podnikatelia, ktorí sú v UTII, nemusia viesť účtovné záznamy. V tomto prípade daňový zákon ustanovuje zaúčtovanie DV, ale v akej podobe nie je uvedený. Najmä neexistuje osobitná kniha na účtovanie príjmov a výdavkov platiteľov UTII. Pre daňové orgány to tiež nie je obzvlášť zaujímavé, pretože ani výška príjmu, ani výška výdavkov vo výške splatných daní nemá vplyv. Napriek tomu, že sa od podnikateľov nevyžaduje uchovávanie záznamov, môžu to robiť na osobné účely, aby sledovali dynamiku výnosov.

2

IP np UTII sú povinné sledovať fyzické ukazovatele, pre ktoré sa vypočítava základ dane. Líšia sa v závislosti od typu činnosti. Napríklad v prípade služieb pre domácnosť slúži počet zamestnancov ako fyzický ukazovateľ. Takíto podnikatelia musia viesť záznamy o počte zamestnancov a rozvrhu práce. Pokiaľ ide o maloobchod, základ dane závisí od oblasti predaja. Preto musí mať podnikateľ nájomnú zmluvu, ktorá obsahuje informácie o oblasti areálu alebo dokumenty, ktoré potvrdzujú jeho vlastníctvo.

3

Podľa inovácie z roku 2012 sú jednotliví podnikatelia povinní dodržiavať hotovostnú disciplínu. To znamená, že musia vydávať príkazy na úhradu a inkaso pre všetky hotovostné transakcie, ako aj viesť záznamy o kontrolách komodít. Keďže sa však všetky príjmy IP vzťahujú na jeho osobné prostriedky, podnikateľom bola poskytnutá úľava v porovnaní s LLC. Môžu tak stanoviť nulový limit hotovostného zostatku a neukladať svoje prebytočné hotovostné príjmy na pokladňu, súkromní podnikatelia nemusia mať všetku hotovosť v pokladni a nie kapitalizovať prichádzajúce peniaze. Ak existuje registračná pokladňa, podnikateľ musí viesť knihu pokladníka.

4

IP spoločnosti UTII môže znížiť sumu imputovaných daní z plateného poistného pre seba alebo pre zamestnancov. Preto musí mať príjem z platenia údajov o dani zo mzdy alebo musí byť schopný poskytnúť výpis zo svojho bankového účtu.

5

Ak je jednotlivý podnikateľ zamestnávateľom, musí mať k dispozícii celú škálu dokumentácie týkajúcej sa zamestnávania zamestnancov. Zoznam personálnej dokumentácie obsahuje pracovné pravidlá; popisy pracovných miest; personálny stôl; pracovné príkazy; záznamy o zamestnaní; ustanovenia o odmeňovaní a osobných údajoch; prázdninový rozvrh atď.

Venujte pozornosť

Ak spoločnosť kombinuje UTII a iný daňový režim (OCHN alebo STS), musí viesť oddelenú evidenciu príjmov. Zároveň pre tých, ktorí kombinujú príjmy UTII a OCHN alebo STS mínus náklady, je potrebné viesť oddelené účtovníctvo príjmu.

Užitočné rady

Za nedostatok dokumentov, ktoré potvrdzujú spoľahlivosť účtovania fyzických ukazovateľov, by mohla byť pokuta od daňových orgánov ohrozená. Daň však nemôže pokutovať FE za UTII, ktoré KUDiR nekoná, za to nie je zodpovedná zodpovednosť.

Odporúčaná