obchodné

Potrebujem živnostenské oprávnenie

Potrebujem živnostenské oprávnenie

Video: Živnosť 2024, Júl

Video: Živnosť 2024, Júl
Anonim

Mnoho podnikateľov, ktorí chcú začať podnikať v oblasti obchodu, často čelí skutočnosti, že tovar, ktorý plánujú predávať, môže byť pod štátnou kontrolou. To znamená, že na vykonávanie obchodných činností musí organizácia získať licenciu od štátu.

Image

Až donedávna bol v roku 2001 vydaný zákon č. 128-FZ, „O licencovaní určitých druhov činností“. Pravidelne sa v nej vykonávali zmeny a doplnenia, najmä najnovšie zmeny nadobudli účinnosť 1. januára 2011. Naši zákonodarcovia s tým však neboli spokojní a v máji 2011 vydali nový zákon č. 99-ФЗ s rovnakým názvom, ktorý nadobudol účinnosť 3. novembra tohto roku. V tom istom čase, 19. októbra a potom 21. novembra, sa v ňom už urobili zmeny. Našťastie to malo malý vplyv na činnosť obchodných organizácií, pretože zoznam licencovaných druhov podrobností pre ne zostal rovnaký.

Vyžaduje sa teda živnostenské oprávnenie:

- ak budete predávať technické vybavenie zamerané na získavanie tichých informácií;

- ak plánujete predať tlačiarenské výrobky, ktoré sú chránené pred falšovaním (vrátane foriem cenných papierov);

- ak medzi vaším tovarom bude strelivo a iné druhy zbraní;

- ak chcete predať šrot železných a neželezných kovov;

- ak sa vaša spoločnosť bude zaoberať predajom lekárskych a farmaceutických výrobkov (vrátane psychotropných a omamných látok).

Osobitný zákon (č. 171-ФЗ „o štátnej regulácii výroby a obratu etylalkoholu alkoholických výrobkov a výrobkov obsahujúcich alkohol“) upravuje maloobchodný predaj alkoholických výrobkov, z čoho vyplýva ročná platba štátnej dane vo výške 40 000 rubľov za licenciu s platnosťou od 1 do 5 rokov. Licencie napríklad vydáva v Moskve ministerstvo obchodu a služieb, v Petrohrade Výbor pre hospodársky rozvoj, priemyselnú politiku a obchod a v regiónoch podobné vládne agentúry s príslušnými právomocami.

Je potrebné poznamenať, že donedávna sa povolenie na obchodovanie s alkoholom týkalo iba výrobkov s obsahom etylalkoholu vyšším ako 15%.

V júli 2011 však prezident podpísal zmeny a doplnenia zákona, v ktorých sa uvádza, že v súčasnosti sa musia získať licencie na obchodovanie s alkoholom s obsahom alkoholu vyšším ako 5% a pivo a iné nápoje s nízkym obsahom alkoholu sa rovnajú alkoholu.

Preto sa na maloobchodný predaj piva a nápojov od 1. júla 2012 bude vyžadovať licencia.

živnostenské oprávnenie

Odporúčaná