Druhy činností

Ako sa b2b líši od b2c

Obsah:

Ako sa b2b líši od b2c

Video: Online webinár: B2B online marketing 2024, Júl

Video: Online webinár: B2B online marketing 2024, Júl
Anonim

Výrazy b2b a b2c prišli do ruskej obchodnej praxe zo západného marketingu. Tieto typy trhov sa líšia, pokiaľ ide o obchodné subjekty aj o podporu marketingu.

Image

Čo je b2b a b2c

Termín b2b (Business to Business) sa doslova prekladá ako business to business. Ide o druh informačnej alebo hospodárskej spolupráce medzi právnickými osobami. V tomto prípade spoločnosti nepracujú priamo s koncovými zákazníkmi, ale s iným podnikom.

Príkladom trhov b2b je model dodávateľského reťazca, v ktorom ho výrobca akéhokoľvek tovaru pôvodne dodáva hromadne svojmu distribútorovi, ktorý ich distribuuje medzi predajcov. tj v tomto prípade tovar nejde priamo do maloobchodných predajní.

Napríklad výrobcovia pozastavených stropov môžu pôvodne odosielať svoje výrobky spoločnostiam, ktoré vykonávajú ich inštaláciu. Konečný spotrebiteľ, v ktorého byte bude nainštalovaný zavesený strop, je pri tejto interakcii neprítomný. Platí to pre výrobcov plastových okien.

Medzi spoločnosti B2B patria tie, ktoré pôsobia v oblasti marketingu alebo právneho poradenstva alebo sa zaoberajú reklamou. V západnom zmysle sa b2b chápe ako podpora iného podnikania s rôznymi službami.

B2b sa často týka systémov elektronického obchodu, ktoré slúžia ako nástroje obstarávania pre veľké spoločnosti.

Hlavným trendom ruského trhu b2b je to, že veľa výrobcov sa snaží rozvíjať svoje vlastné oblasti maloobchodného predaja. Vylučujú teda sprostredkovateľské spojenia pri dodávkach a môžu pracovať na spotrebiteľských trhoch s vyššou ziskovosťou.

Pod b2c (Business-to-consumer) sa doslova chápe ako obchod pre spotrebiteľov. Ide o druh obchodnej interakcie, ktorá je zameraná na súkromných alebo konečných spotrebiteľov.

Je to tiež forma elektronického obchodu s priamym predajom súkromným spotrebiteľom. Napríklad internetový obchod alebo predaj prostredníctvom vývesiek.

Príkladom trhu b2c sú maloobchodné predajne s potravinami, odevmi, elektronikou a inými výrobkami.

Spoločnosti môžu súčasne pôsobiť na trhoch b2b a b2c. Napríklad preprava tovaru vo veľkom na inú spoločnosť a má svoje vlastné maloobchodné predajne.

Odporúčaná