ostatné

Čím sa dodávatelia líšia od subdodávateľov

Obsah:

Čím sa dodávatelia líšia od subdodávateľov

Video: Zjednodušená evidencia výkonov čerpania a výrobnej faktúry 2024, Júl

Video: Zjednodušená evidencia výkonov čerpania a výrobnej faktúry 2024, Júl
Anonim

Pojmy „dodávateľ“ a „subdodávateľ“ sa najčastejšie nachádzajú v oblasti stavebníctva. Tento typ zmluvného vzťahu a vzájomného záväzku je výhodný pre uvedené podnikateľské subjekty aj pre koncového zákazníka - zákazníka. Prilákanie subdodávateľov do práce môže zlepšiť kvalitu a skrátiť čas potrebný na dokončenie týchto prác.

Image

Kto sú dodávatelia a subdodávatelia?

Dodávateľom je organizácia alebo podnik, právnická osoba, ktorá uzatvára zmluvu so zákazníkom, t. pracuje na nejakej práci. Celkovo má zákazník záujem o konečný výsledok a súlad predmetu zmluvných vzťahov so všetkými požiadavkami, ktoré sa vzťahujú na tento typ výrobku, či už ide o stavanú budovu alebo softvérový produkt. Ak zmluva nestanovuje, že všetky druhy práce bude vykonávať iba dodávateľ, má právo zapojiť tretie strany a iné podniky, ktoré sú v tomto prípade subdodávateľmi, do vykonávania ich práce.

Stavba a mnoho ďalších druhov činností sú licencované, t. Na vykonanie určitého typu stavebných a inštalačných prác sa vyžaduje osobitné povolenie, ktoré sa získava po vstupe do samoregulačnej organizácie výstavby. Na získanie tohto povolenia musí mať spoločnosť požadovaný počet certifikovaných odborníkov s touto kvalifikáciou, ako aj špeciálne vybavenie na vykonávanie tohto druhu práce.

Keďže stavebný proces zahŕňa veľa rôznych technologicky izolovaných druhov prác, dodávateľ nemusí mať povolenie na vykonanie každej z nich. V takom prípade sa odporúča zapojiť jedného alebo viacerých subdodávateľov s povolením na tie druhy práce, na ktoré dodávateľ nemá úradné povolenie. Subdodávateľ, ktorý má prístup, kvalifikovaní odborníci a špeciálne vybavenie, vykonáva časť zverených prác v súlade s dodatočnou subdodávateľskou zmluvou.

Odporúčaná