Obchodná komunikácia a etika

HR štýly

Obsah:

HR štýly

Video: Hodnotící pohovor 2024, Jún

Video: Hodnotící pohovor 2024, Jún
Anonim

Vedúci spoločnosti alebo spoločnosti sa pridržiava zvoleného štýlu interakcie s podriadenými - so svojimi podriadenými môže byť prísny a náročný, demokratický a dokonca jemný.

Image

Psychológovia rozlišujú tri základné štýly vedenia pre podriadených: autoritárske, demokratické a liberálne. Zároveň poznamenávajú, že nie je možné rozdeliť tieto štýly na dobré a zlé, každý štýl riadenia má pozitívne aj negatívne stránky. A uplatnenie tohto alebo tohto princípu riadenia závisí od efektívnosti zamestnancov, súdržnosti tímu, typu vykonávanej činnosti. Okrem toho dobrí riaditelia a top manažéri kombinujú všetky typy vedenia bez toho, aby uprednostňovali kohokoľvek. Akýkoľvek štýl personálneho manažmentu môže tiež zvýšiť ekonomickú výkonnosť spoločnosti a spôsobiť protesty zo strany zamestnancov, čo zhoršuje celkovú situáciu. Úspech vedenia závisí predovšetkým od správania samotného vodcu, jeho prístupu k jeho podriadeným.

Autoritársky štýl riadenia

Tento štýl riadenia sa nazýva aj smernica. Vyznačuje sa tvrdým a nadradeným správaním vodcu, vysokými požiadavkami a prísnou kontrolou vo vzťahu k podriadeným. Všetka moc v spoločnosti patrí hlave, aby sa mohla rozhodnúť, môže konzultovať s malým kruhom zástupcov. Všetci ostatní zamestnanci nemôžu ovplyvňovať rozhodnutia ani v tých najvýznamnejších záležitostiach. V riadení prevláda veliaci tón, záujmy spoločnosti sú kladené omnoho vyššie ako záujmy jej podriadených. V takejto spoločnosti existuje prísna disciplína nasledovaná povinným trestom za oneskorenie, nedodržaním pravidiel obliekania a inými porušeniami. Tento štýl riadenia existuje zo strachu z podriadených, z psychologického dopadu na ne, ale môže viesť k poklesu iniciatívy a zodpovednosti zamestnanca, keď bez nedostatočnej kontroly nebudú schopní pracovať samostatne.

Štýl demokratického riadenia

V demokratickom štýle riadenia je úloha zamestnanca v spoločnosti veľmi veľká. Zamestnanec je vnímaný ako cenný zdroj, ktorý môže za výhodných pracovných podmienok spoločnosti priniesť veľké zisky. Preto sa v politike riadenia spoločnosti zohľadňujú záujmy zamestnancov. Komunikácia v demokratickom štýle vodcovstva sa uskutočňuje prostredníctvom rád, žiadostí a prianí zamestnancov, iba zriedkavo sa vydávajú rozkazy. K riadeniu zamestnancov dochádza skôr prostredníctvom motivácie a povzbudzovania, než šikanovania a trestania. Vedúci rozdeľuje právomoci medzi svojich zástupcov a vedúcich oddelení a títo delegujú úlohy na zamestnancov. Neexistuje zásada riadenia jedného človeka, každý zamestnanec môže svoj návrh predložiť manažmentu a bude sa to brať do úvahy.

Odporúčaná