obchodné

Aká je zmluva o dodávke tovaru

Aká je zmluva o dodávke tovaru

Video: #WeBuySocialEU - Socially responsible public procurement #1 2024, Júl

Video: #WeBuySocialEU - Socially responsible public procurement #1 2024, Júl
Anonim

Zmluva o dodávke tovaru, ktorá je jednou z odrôd kúpnej zmluvy, je dokumentom upravujúcim vzťah medzi dodávateľom a kupujúcim. Podľa podmienok zmluvy sa dodávateľ v čase stanovenom v dokumente zaväzuje previesť tovar do vlastníctva kupujúceho, ktorý sa naopak zaväzuje tovar prevziať a zaplatiť zaň sumu uvedenú v zmluve.

Image

Návod na použitie

1

Dodávateľ v dodávateľskej zmluve je na rozdiel od kúpnej zmluvy obchodnou organizáciou alebo súkromným podnikateľom. Neziskové organizácie sú oprávnené uzatvárať takéto dohody, iba ak ich zakladajúce dokumenty ustanovujú možnosť vykonávania funkcií dodávateľa.

2

Ďalší významný rozdiel medzi dodávateľskou zmluvou a kúpnou zmluvou spočíva v tom, že dodaný tovar nezabezpečuje domáce, rodinné alebo osobné použitie: je určený iba na podnikanie.

3

Predmet dodávky musí nevyhnutne uvádzať názov výrobku, jeho rozsah a množstvo. V špecifikácii zmluvy alebo v jej texte by sa mala uviesť cena, za ktorú bude tovar dodaný. V situácii, keď sa ceny tovaru menia každý deň, je zbytočné meniť príslušné ustanovenie zmluvy zakaždým. V takom prípade je potrebné uviesť postup stanovenia ceny, napríklad podľa cenníka dodávateľa.

4

Keďže doba platnosti zmluvy sa nerovná času dodania tovaru, aby sa predišlo sporom, mal by sa uviesť harmonogram dodávky jednotlivých zásielok. Okrem toho nezabudnite na dôležitosť takých ustanovení zmluvy, ako je postup pri prijímaní tovaru a popredajný servis.

5

Je tiež potrebné jasne uviesť zodpovednosť strán, prípady, keď môžu byť strany od nej oslobodené, a výšku pokuty. Okrem toho musí zmluva podrobne špecifikovať najpodrobnejší zoznam mimoriadnych situácií, ktoré potláčajú najmenšie zneužívanie zo strany protistrany, a postup oslobodenia strán od zodpovednosti.

Venujte pozornosť

Charakteristickými črtami dodávateľskej zmluvy sú rozdiel medzi časom uzavretia zmluvy a jej vykonaním, prítomnosťou generických charakteristík dodaného tovaru a možnosťou prevodu tovaru, ktorý ešte nebol vyrobený.

Odporúčaná