Druhy činností

Čo je franšíza

Čo je franšíza

Video: Tomáš Lichtenberg, Michal Příhoda - Budování úspěšné franšízy 2024, Júl

Video: Tomáš Lichtenberg, Michal Příhoda - Budování úspěšné franšízy 2024, Júl
Anonim

Pojem franšízy (z francúzskej franšízy - privilégium) znamená nadobudnutie práva na predaj tovaru alebo služieb akejkoľvek známej značky. Ide o vzájomne výhodný zväzok, v ktorom má majiteľ značky možnosť získať autorské honoráre (peňažná kompenzácia) za používanie svojho mena a ochrannej známky, a podnikateľ dostáva propagované meno, príležitosť na odbornú prípravu a overené technológie. Franšízová možnosť pre podnikateľov má množstvo nesporných výhod.

Image

Podnikateľ, ktorý si zakúpil franšízovú licenciu od franšízora, sa nazýva franšízant. Získava tak materiály, školenia a poradenstvo. Najväčším prínosom pre neho však bude obchodné partnerstvo s poskytovateľom franšízy, ktorý často poskytuje príležitosti na nákup vybavenia od svojich partnerov so značnými zľavami.

Franšíza dáva franšízantovi istotu, že pri začatí podnikania nebude mať problémy so všetkými problémami, ktoré sú spojené s podnikaním. Je to poistenie proti mnohým obchodným rizikám. V každom prípade, ktorý dostáva odbornú podporu od poskytovateľa franšízy, zostáva vlastníkom tohto podniku, čo z neho robí nezávislého partnera, ktorému nie je hrozí prepustenie. Bezpečne sa zbavuje mnohých chýb a ťažkostí, ktorým čelia iní začínajúci podnikatelia, z možných nesprávnych rozhodnutí a zbytočných rizík, je poistený s podporou franšízy.

Franšíza dáva podnikateľovi príležitosť získať spoľahlivé informácie a hotové obchodné riešenia, zvoliť si správne miesto pre svoju spoločnosť, urobiť jej dizajn a získať potvrdenie, že spoločnosť funguje správne. V boji o existenciu nezískal skúsenosti, ale kúpil ho za peniaze, ale stojí za to.

Franšízanti majú zaručenú podporu pred začatím podnikania. Zúčastňuje sa na školiacich programoch a ovláda systém riadenia, ktorý už bol „zabehnutý“ a optimalizovaný vlastníkom značky. Na nejaký čas pracuje priamo so svojím franšízorom, získava všetky potrebné zručnosti a odpovede na otázky, ktoré môže mať. Po otvorení dostáva stálu podporu.

Franšíza vám umožňuje definovať a vytvoriť jasné územné členenie pre tento druh podnikania. Územie určuje franšízor, ktorý riadi jednotné pokrytie svojej distribučnej siete. To vám umožní optimalizovať interakciu so spotrebiteľom tovaru a služieb a eliminovať neproduktívnu konkurenciu.

Súvisiaci článok

Aké sú vlastnosti franšízy

Odporúčaná