Obchodné riadenie

Marketingový prieskum: fázy, výsledky

Obsah:

Marketingový prieskum: fázy, výsledky

Video: Výsledky prieskumu slovenských e-shopov: E-shop Barometer 2019 (Ivana Mazániková, KPMG) 2024, Júl

Video: Výsledky prieskumu slovenských e-shopov: E-shop Barometer 2019 (Ivana Mazániková, KPMG) 2024, Júl
Anonim

V modernom podnikaní nie je možné manažérske rozhodnutia týkajúce sa výroby a predaja základných výrobkov bez spracúvania tematických informácií o trhu. Podstatou marketingového prieskumu je vyhľadávanie a zhromažďovanie, systematizácia a analýza, ktoré zabezpečujú efektívny rozvoj akéhokoľvek komerčného podniku a sú založené výlučne na presných a overených informáciách.

Image

V súčasnosti je marketingový výskum vedecky podloženou analýzou spotrebiteľského trhu. Úbohé „deväťdesiate roky“ už prešli nestabilným podnikaním krajiny a prijímali rozhodnutia na základe možno ruskej tradície. Teraz je pre jeho úspešný rozvoj potrebné vykonať súbor opatrení, ktoré sledujú tieto ciele:

- zhromažďovanie predbežných informácií vrátane ich triedenia a filtrovania, ktoré sú určené na následnú analýzu;

- štruktúrovanie údajov s cieľom určiť povahu problému a súvisiace faktory;

- určenie vzťahu medzi problémom a identifikovanými faktormi;

- modelovanie a testovanie účinných mechanizmov na vyriešenie tohto problému;

- Realizácia prognózy vývoja trhu.

Marketingový výskum je teda špecifickým a systematickým opatrením zameraným na riešenie úlohy alebo problému. Je dôležité pochopiť, že tieto činnosti sa vykonávajú nad rámec všeobecne uznávaných noriem a hraníc. V tomto prípade to všetko závisí od zdroja a potrieb samotného podniku.

Druhy prieskumu trhu

Marketingový prieskum je rozdelený do niekoľkých typov.

- Prieskum trhu. Jeho účelom je určiť faktory, ktoré ovplyvňujú jeho vývoj. Určujú sa geografické parametre a mierky, objem a štruktúra ponuky a dopytu a ďalšie významné charakteristiky.

- Štúdium implementácie. V tejto súvislosti sú určujúce faktory vrátane geografických a sociálnych ukazovateľov, smerovania a zamerania predaja a ďalšie dôležité parametre.

- Analýza produktu. Identifikácia kúpnej sily tak v kontexte kvalitatívnych charakteristík samotných výrobkov, ako aj v porovnaní s konkurenčným prostredím.

Image

- Štúdium hospodárskych výsledkov. Vyhľadajte spôsoby, ako zvýšiť zisky v kontexte dynamiky objemu predaja.

- Štúdium reklamnej politiky. Identifikácia najnovších marketingových technológií zameraných na najvýhodnejšie umiestnenie tovaru. Porovnanie ich reklamných udalostí s podobnými akciami konkurenčného prostredia.

- Analýza podmienok na spotrebiteľskom trhu. Identifikujú sa kvalitatívne a kvantitatívne charakteristiky spotrebiteľov. Vrátane, sú určené také príznaky, ako sú vek, pohlavie, špecialita, rodinný stav, národnosť atď.

Zásady

Vzhľadom na skutočnosť, že vykonávanie marketingového prieskumu je pomerne dôležitý súbor opatrení, od ktorých závisí rozvoj celého podnikania podniku, mnoho spoločností sa venuje tejto činnosti výlučne individuálne. Tento prístup má, samozrejme, svoje nesporné výhody vo forme minimalizácie nákladov a rizika úniku dôverných informácií. Je však dôležité zohľadniť negatívne následky, ktoré v tomto prípade určite budú. Zamestnanci na plný úväzok, ktorí sa zaoberajú marketingovým výskumom v obchodnej štruktúre, nemajú vždy primeranú kvalifikáciu a skúsenosti. Takíto špecialisti navyše často nemôžu objektívne analyzovať, pretože ich špecializovaná príslušnosť im ukladá úplne zjavný zaujatosť a jednostranný prístup.

Image

V súvislosti s uvedenými dôvodmi sa zdá byť najsľubnejším priťahovanie kvalifikovaných pracovníkov z organizácií tretích strán. Garantuje sa, že títo odborníci majú potrebnú sadu požadovaných vedomostí a skúseností, ktoré v plnej miere prispievajú k úspešnému splneniu úlohy. Sú schopní vykonať marketingový prieskum a poskytnúť užitočné odporúčania pre optimálny budúci rozvoj podnikania bez zbytočného zaujatosti a absolútne objektívne.

Aby sme mohli ťažiť zo zapojenia zamestnancov tretích strán, je samozrejme potrebné zabezpečiť ochranu dôverných informácií od konkurentov a primeranú platbu za tento projekt. Ďalšou nevýhodou, ktorú musíte zmieriť, je možný nedostatok znalostí profesionálnych obchodníkov so všetkými špecifikami odvetvia.

Na vykonanie kvalitného marketingového prieskumu, ktorý je kľúčom k výnosným činnostiam akejkoľvek obchodnej organizácie, je potrebné dodržiavať tieto zásady:

- pravidelnosť, ktorá znamená zavedenú periodicitu a bezpodmienečnú závislosť od dôležitých rozhodnutí manažmentu v oblasti výroby a odbytu výrobkov;

- objektívnosť spojená s pripravenosťou nestranne a nezávisle priznať všetky svoje nedostatky a chyby;

- presnosť založená na mimoriadne spoľahlivých zdrojoch zdrojových údajov pre výskum;

- systematický prístup založený na jasných pravidlách a postupoch na vypracovanie marketingovej analýzy, ktorý pozostáva z neoddeliteľnej postupnosti vzájomne závislých činností;

- ziskovosť, čo znamená minimalizáciu finančných nákladov na štúdiu;

- efektívnosť umožňujúca vyriešiť sporné otázky v čo najkratšom čase;

- komplexnosť, ktorá umožňuje odpovedať na celé spektrum problematických otázok priamo súvisiacich s predmetom výskumu;

- dôkladnosť spojená s obozretnosťou a starostlivé štúdium všetkých nuancií analýzy a zaručené vylúčenie opakujúcich sa udalostí v dôsledku nepresností a chýb.

Fázy vykonávania

V záujme účinného vykonávania potrebného marketingového prieskumu, ktorý si vyžaduje pomerne dlhý a pracný proces, je potrebné dodržiavať tieto etapy ich vykonávania:

- stručné a jasné formulovanie problému, ktorý musí byť vyriešený v procese analýzy;

- presné plánovanie, tj označenie jednotlivých položiek a načasovanie ich vykonávania;

- koordinácia cieľov a etáp marketingového výskumu so všetkými vedúcimi predstaviteľmi podniku, ktorí sa podieľajú na ich vykonávaní;

- získavanie zdrojových údajov, ktoré sa zbierajú v rámci komerčného podniku, ako aj z vonkajšieho prostredia;

Image

- analýza informácií: štruktúrovanie a spracovanie;

- ekonomické výpočty týkajúce sa súčasnej situácie a budúcej perspektívy;

- vypracovanie správy o vykonanej práci vo forme zhrnutia a jasného formulovania odpovedí na položené otázky.

Odporúčaná