Obchodné riadenie

Moderné základy teórie podnikového riadenia

Obsah:

Moderné základy teórie podnikového riadenia

Video: Vladimír Laubert / Duchovné základy zdravia - teória a prax 2024, Júl

Video: Vladimír Laubert / Duchovné základy zdravia - teória a prax 2024, Júl
Anonim

Úspešná činnosť akéhokoľvek podniku, od najväčšej medzinárodnej holdingovej spoločnosti po súkromného podnikateľa, závisí predovšetkým od efektívnosti riadenia. Na udržanie konkurencieschopnosti a ziskovosti musí vedenie podniku používať moderné metódy riadenia, ktoré majú vedecký základ.

Image

Podstata procesu riadenia

Základné princípy kontrolnej vedy študuje kybernetika, ktorá predpokladá jednotnú kontrolnú schému, ktorá je charakteristická pre akýkoľvek kontrolný objekt. V súlade s tým riadiaca jednotka generuje signály vo forme príkazu alebo príkazu, ktoré sa prenášajú do riadiacej jednotky. Tieto príkazy zase vníma a koná v súlade s nimi. Aby riadiaci subjekt vedel, že jeho signál bol prijatý a pochopený, musí sa zorganizovať kanál spätnej väzby. V závislosti od signálu prijatého týmto kanálom generuje riadiaca jednotka nové príkazy.

Pokiaľ ide o hospodársku oblasť, predmetom riadenia sú vedúci podnikov a ich oddelenia, kolektívne riadiace orgány alebo špecializovaní manažéri. V tomto prípade sú riadiacimi objektmi faktory charakterizujúce výrobu: fixný a pracovný kapitál, práca, materiálne a prírodné zdroje, vedecký, technický a informačný potenciál.

Kontrolný účinok sa zabezpečuje prostredníctvom normatívnych aktov, plánov, programov, výnosov, pokynov, príkazov. Na zvýšenie efektívnosti sa používajú aj materiálne a morálne stimuly. Spätná väzba sa vykonáva ako priame pozorovanie a riadenie pomocou kontrolného objektu. Na tento účel sa vykonáva súčasné, štatistické a účtovné výkazníctvo, monitoruje sa, určujú a analyzujú sa ukazovatele efektívnosti využívania výrobných faktorov.

Odporúčaná