management

Aká je ziskovosť práce

Obsah:

Aká je ziskovosť práce

Video: Práce s platformou TWS 2024, Júl

Video: Práce s platformou TWS 2024, Júl
Anonim

Efektívnosť použitia fixných aktív v podniku sa zvyčajne analyzuje pomocou ukazovateľov rentability kapitálu, kapitálovej produktivity, kapitálovej náročnosti a kapitálového pomeru. Investičný majetok zahŕňa budovy, stavby, vozidlá, stroje a zariadenia, náradie a iný investičný majetok spoločnosti.

Image

Ziskovosť

Ukazovateľ ziskovosti ukazuje, koľko zisku pripadá na rubeľ hodnoty fixných aktív. Na analýzu sa používa celkový (účtovný) zisk z predaja pred zdanením a priemerná ročná účtovná hodnota dlhodobého majetku. Ziskovosť sa počíta pomocou súvahy spoločnosti.

Vzorec: Ziskovosť fondu = Zisk pred zdanením / Priemerná hodnota dlhodobého majetku * 100%.

Ukazovateľ sa obvykle analyzuje dynamicky. Zvýšenie kapitálovej ziskovosti naznačuje zvýšenie efektívnosti využívania prostriedkov, zníženie naznačuje zvýšenie kapitálových nákladov podniku. Spravidla sa pozoruje pokles ziskovosti fondu, keď sa do sortimentu zavádzajú nové produkty alebo sa ovláda nová technológia. Dôvodom je skutočnosť, že investície do výroby si vyžadujú čas na návratnosť svojich investícií, a preto sa ziskovosť zvyšuje s návratnosťou investícií.

Odporúčaná