obchodné

Čo je ročný príjem, čistý príjem, zisk

Obsah:

Čo je ročný príjem, čistý príjem, zisk

Video: Basic leveraged buyout (LBO) | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: Basic leveraged buyout (LBO) | Stocks and bonds | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Zisk a príjem sú kľúčové ukazovatele efektívnosti finančných a ekonomických aktivít spoločnosti, od ktorých závisí jej ziskovosť a solventnosť. Medzi týmito koncepciami existuje niekoľko dôležitých rozdielov.

Image

Pojem čistý príjem a jeho rozdiel od zisku

V angličtine sú koncepcie čistého príjmu a zisku rovnaké, zatiaľ čo v ruštine existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Koncept čistého príjmu je širší ako čistý zisk.

Čistý výnos z predaja sa vypočíta ako hrubý výnos z predaja mínus náklady na vrátený tovar a zľavy.

Pokiaľ ide o súkromnú osobu, čistý príjem je príjem po zdanení, odpočty a pôžičky.

Zisk - to je cieľové usmernenie pre spoločnosť, ktoré stimuluje svoje budúce aktivity, je súčasťou ročného príjmu alebo príjmu, ktorý zostáva po uhradení nákladov na výrobu a odbyt výrobkov. Rozlišujte medzi hrubým, čistým a marginálnym ziskom.

Hrubý zisk sa generuje z týchto troch zdrojov:

- zisk z predaja výrobkov, ktorý sa vypočíta ako rozdiel medzi príjmami z predaja výrobkov (bez DPH a spotrebných daní) a ich nákladmi;

- zisk z predaja hmotného majetku - rozdiel medzi predajnou cenou a nákladmi na ich získanie;

- neprevádzkový zisk (príjem z cenných papierov, majetková účasť, leasing majetku).

Čistý zisk je zisk spoločnosti pred dividendami. Vypočíta sa ako rozdiel medzi celkovými príjmami spoločnosti a nákladmi (napríklad, nákladmi na tovar), ktoré vznikli v priebehu jej činností, potom sa od tohto ukazovateľa odpočítajú odpisy, dane, penále a platby za pôžičky. Čistý zisk nájdete vo výkaze ziskov a strát. Je kľúčovým ukazovateľom výkonnosti spoločnosti a používa sa tiež na stanovenie zisku na akciu.

Okrajový zisk je definovaný ako kladný rozdiel medzi čistým príjmom z predaja a nákladmi na predaj výrobkov alebo služieb.

Za zmienku stojí aj rozlíšenie účtovného a hospodárskeho zisku. Ak účtovníctvo zohľadňuje iba prípustné legislatívne náklady, potom ekonomické aj iné neformálne výdavky podnikateľa (napríklad korupcia, ďalšie bonusy zamestnancom).

Čistý zisk je teda vždy nižší ako čistý príjem.

Odporúčaná