ostatné

Čo je leasing: výhody

Obsah:

Čo je leasing: výhody

Video: Výhody operativního leasing 2024, Júl

Video: Výhody operativního leasing 2024, Júl
Anonim

V súčasnosti sa banková operácia s názvom „leasing“ rozširuje. Avšak, rovnako ako kdekoľvek inde, sa neobíde bez nedostatkov. Čo je to leasing a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Image

Čo je to leasing?

Slovo „leasing“ k nám prišlo z anglického jazyka a v preklade znamená „nájomné“. Tento postup sa v Rusku používal zhruba pred 10 rokmi.

Lízing je teda jednou z foriem úverov, pri ktorých sa nehnuteľnosť prevádza na dlhodobý lízing s následným právom na kúpu alebo splácanie.

Akýkoľvek hnuteľný a nehnuteľný majetok sa spravidla môže prenajímať. Napríklad budovy, špeciálne vybavenie, doprava, komunikácie. Ako však ukazuje prax, je pomerne ťažké zariadiť lízing nehnuteľností, pretože finančný lízing, ktorý môže banka poskytnúť, je iba 5 až 6 rokov a minimálna doba odpisovania tejto nehnuteľnosti je 10 až 15 rokov.

Na jednej strane je leasing veľmi prospešný pre otváranie a rozširovanie podnikov. Umožní vám kúpiť potrebné vybavenie v čo najkratšom čase, čím sa výrazne znížia počiatočné náklady.

Je však zaujímavé, že úrokové sadzby z prenájmu môžu byť často o 2 až 4% vyššie ako úrokové sadzby z úverov. Na druhej strane, leasing pomáha výrazne šetriť na daniach, pretože podľa kapitoly 25 daňového poriadku Ruskej federácie všetky platby na základe leasingových zmlúv znižujú daň zo zisku v plnej výške.

Výhody lízingu

Na základe vyššie uvedeného môžeme konštatovať hlavné výhody lízingu. Keďže leasingové platby sa nepovažujú za výrobné náklady, výrazne sa tým znižuje daň z príjmu nájomcu. Okrem toho je lízing z hľadiska platieb pomerne výhodný. Spravidla je možné po dohode s bankou uskutočniť platby po prijatí výnosov z predaja tovaru. Okrem vyššie uvedeného vám leasing umožňuje získať drahé aktíva bez toho, aby sa odklonilo značné množstvo finančných prostriedkov z hospodárskej činnosti.

Odporúčaná