Obchodná komunikácia a etika

Ako napísať obchodný list

Ako napísať obchodný list

Video: Ako si nájsť prácu? 🕵️‍♂️ Nerob TIETO CHYBY | Zmudri.sk 2024, Júl

Video: Ako si nájsť prácu? 🕵️‍♂️ Nerob TIETO CHYBY | Zmudri.sk 2024, Júl
Anonim

Obchodné listy by sa mali odlíšiť od osobnej korešpondencie. K ich písaniu sa musí pristupovať zvlášť opatrne. Téma týchto listov zostáva v súčasnosti aktuálna. Zasielajú si ich partneri, zamestnávatelia a zamestnanci a naopak. Existuje niekoľko pravidiel, odchýlka od ktorej je pri písaní obchodných listov neprijateľná.

Image

Budete potrebovať

  • - dokumenty spoločnosti;

  • - podrobnosti o adresátovi;

  • - účel listu.

Návod na použitie

1

V pravom hornom rohu obchodného listu by ste mali spravidla napísať priezvisko, meno, stredné meno a pozíciu osoby, ktorej sú určené. Ak existuje korešpondencia medzi rôznymi spoločnosťami, je potrebné uviesť právnu adresu podniku, kde bude list zaslaný.

2

V strede listu napíšte odvolanie adresátovi. Uistite sa, že s rešpektom odkazujete na osobu (osoby), ktorým chcete sprostredkovať akékoľvek informácie. Pravidlá v tomto riadku nepovoľujú žiadne skratky, preto sa to musí zohľadniť.

3

Obsah obchodného listu by sa mal začať úvodom, udalosťami, ktoré slúžili na vznik konkrétnej situácie. Ďalej by ste mali uviesť hlavný účel listu, podľa ktorého sa zostavuje. Môže to byť napríklad pozvánka na výstavu, blahoželanie k akémukoľvek významnému dátumu, sústrasť, komerčná alebo iná ponuka, žiadosť o informácie, odpoveď na podobný list, žiadosť o niečo, požiadavka na akékoľvek Niektoré otázky a mnoho ďalších cieľov, ktoré vás vyzvali k napísaniu obchodného listu.

4

Po opise cieľa zosumarizujte výsledky, výsledky, ktoré by ste chceli získať zaslaním obchodného listu adresátovi. Napríklad, ak ponúkate svojmu partnerovi, aby sa oboznámili so vznikom nových výrobkov, výsledok môže byť napísaný takto: „Dúfam (dúfam), že oceníte kvalitu nových produktov.“

5

Písomnosti musia byť priložené k listu, ak je to predpísané v texte obchodného listu. Ak ste navrhli nový produkt, adresátovi poskytnite cenník a prezentáciu tovaru.

6

Spravidla musíte vyplniť obchodný list slovami: „Pozdravy“, potom uveďte pozíciu osoby, v mene ktorej je napísaná, jej priezvisko, iniciály. Všeobecne sa uznáva, že by sa malo uviesť kontaktné telefónne číslo, adresa sídla podniku, e-mailová adresa.

  • Ako napísať obchodný list
  • písanie obchodných listov

Odporúčaná