ostatné

Čo je manufaktúra?

Čo je manufaktúra?

Video: Pavel Koutský: 79 Manufaktury Dějiny udatného českého národa (2013) 2024, Júl

Video: Pavel Koutský: 79 Manufaktury Dějiny udatného českého národa (2013) 2024, Júl
Anonim

Manufaktúra je veľký podnik, v ktorom sa využíva najmä manuálna práca najatých pracovníkov a kde sa všeobecne používa rozdelenie práce. Výroby sa prvýkrát objavili v Taliansku, v 14. storočí a neskôr v ďalších najrozvinutejších krajinách, ako napríklad v Holandsku, Anglicku a Francúzsku.

Image

Návod na použitie

1

Prvé továrne boli umiestnené vo Florencii (odevy a vlna), v Benátkach a Janove (stavba lodí), Toskánsko a Lombardsko (ťažba a bane). Všetky podniky nemali dielenské obmedzenia a nemuseli dodržiavať určité nariadenia.

2

Výroby vznikli v dôsledku združenia dielní remeselníkov, ktorí vlastnili rôzne špecializácie. Vďaka tomu mohol byť jeden výrobok vyrobený na jednom mieste.

3

Existujú rozptýlené a centralizované podniky. Rozptýlené manufaktúry sa organizujú, keď podnikateľ distribuuje suroviny svojim remeselníkom na ďalšie spracovanie. Tento typ platí najviac pre textilné dielne a pre miesta, na ktoré sa nevzťahujú žiadne obmedzenia pre dielne. Zamestnancami týchto firiem sa stali chudobní ľudia, ktorí mali určitý majetok (dom s malým pozemkom), ale nemohli si zabezpečiť svoju rodinu, a preto hľadali ďalšie práce. Napríklad jeden pracovník spracoval surovú vlnu na priadzu, ktorú dostala výroba, a dal ju inému pracovníkovi, ktorý zase mohol z tejto priadze vyrábať textílie.

4

V centralizovanej továrni spracúvajú všetci pracovníci suroviny v jednej miestnosti. Podniky tohto druhu sú bežné v tých miestach, kde si technologický proces vyžadoval spoločnú prácu veľkého počtu pracovníkov, ktorí vykonávajú rôzne operácie. Tento typ bol charakteristický pre textilný, ťažobný, hutnícky, polygrafický, papierenský a cukrovarnícky priemysel. Majiteľmi takýchto firiem boli bohatí obchodníci alebo cechovia. Takéto veľké manufaktúry boli vytvorené priamo štátom.

5

Tento typ výroby bol pre Európu charakteristický v XVII. - XVIII. Storočí. Moderné manufaktúry využívajú pri svojich činnostiach najmodernejšie technológie a väčšina procesov je automatizovaná a nezahŕňa pracovníkov.

Odporúčaná