management

Čo je to konkurenčný mnohouholník?

Obsah:

Čo je to konkurenčný mnohouholník?
Anonim

Konkurencieschopnosť je pojem, ktorý charakterizuje schopnosť predmetu alebo subjektu výroby prekonať analógy za súčasných okolností. Informácie o tomto ukazovateli pomáhajú budovať pravdivý obraz o relevantnosti produktu.

Image

Tieto informácie prispievajú k vytvoreniu usmernení pre ďalší rozvoj podnikania a formovanie pripravenosti na zmenu. Posledne menovaná je kľúčová pre rýchlu adaptáciu na nové podmienky. Investori, spotrebitelia, výrobcovia a štát uplatňujú rôzne metódy na hodnotenie konkurencieschopnosti. Každý z subjektov samozrejme vykonáva analýzu na základe poberania výhod v podmienkach moderného trhu. Napríklad investor analyzuje stupeň príťažlivosti regiónu alebo konkrétneho podniku pri výbere investičného objektu. Zohľadňuje sa aj primeranosť už uskutočnených investícií. Metódy na určenie stupňa konkurencieschopnosti by mali brať do úvahy kvalitatívne vlastnosti výrobkov, cenový pomer s rovesníkmi, úroveň služieb zákazníkom, účinnosť uplatňovaných reklamných technológií.

Čo obsahuje mnohouholník konkurencieschopnosti

Takáto porovnávacia metóda posudzovania je dostatočne zrozumiteľná pre vnímanie a pomáha porovnávať tovar, služby a podniky medzi sebou. Na obrázku je znázornená poloha porovnávaných objektov pre všetky ukazovatele. Mnohoúhelník je tvorený na základe mnohých charakteristík, ktoré sú na obrázku znázornené vektormi vychádzajúcimi z jedného bodu v rôznych smeroch. Medzi ne patrí:

- cena služby alebo produktu;

- hlavný koncept produktu / služby;

- úroveň kvalifikácie personálu počas predaja;

- servis (dodávka, montáž, záruka a opravy);

- veľkosť výrobkov na trhu (registrované obchody, salóny);

- finančný blahobyt podniku;

- skúsenosti spoločnosti alebo novosť výrobku;

- Stupeň informačného vplyvu na spotrebiteľa (prítomnosť jeho vlastnej webovej stránky, koncepčná reklama).

Vyššie uvedené body sú samozrejme iba približné hodnoty pre osi, pretože každý výrobok alebo služba má svoje vlastné charakteristiky.

Odporúčaná