ostatné

Čo je organizácia?

Čo je organizácia?

Video: UPRATOVANIE & ORGANIZÁCIA ŠATNÍKA | Wardrobe Organisation & Cleaning tips with Marie Kondo method ♡ 2024, Júl

Video: UPRATOVANIE & ORGANIZÁCIA ŠATNÍKA | Wardrobe Organisation & Cleaning tips with Marie Kondo method ♡ 2024, Júl
Anonim

Organizácie vznikli pomerne dávno a postupom času sa stali zložitejšími, rozšírenými a čoraz dôležitejšími v živote ľudskej spoločnosti. V najjednoduchšom zmysle je organizácia skupinou ľudí, ktorí konajú tak, aby dosiahli spoločný cieľ. Činnosti skupiny musia byť koordinované, aby mohli úspešne fungovať.

Image

Návod na použitie

1

Organizácia je združením ľudí, ktorých činnosť je zámerne koordinovaná na dosiahnutie určitého cieľa. Organizácie môžu byť formálne a neformálne. Formálne organizácie majú právo právnickej osoby, ciele ich fungovania sú stanovené v zakladajúcich dokumentoch a poradie činnosti je v normatívnych aktoch, ktoré upravujú práva a povinnosti každého účastníka. Formálne organizácie sú obchodné a neziskové. Cieľom prvého z nich je dosiahnuť zisk. Ich hlavným cieľom nie sú neziskové organizácie. Neformálne organizácie sú skupiny ľudí, ktoré vznikajú spontánne a ktorých členovia sa vzájomne ovplyvňujú.

2

V ekonómii sa organizácia chápe iba ako formálna organizácia. Organizácia nemusí mať jeden cieľ, ale niekoľko. Ich implementácia je zabezpečená koordinovaným fungovaním jej jednotlivých častí. Kľúčovým cieľom každej organizácie, bez ktorej jej existencia nie je možná, je jej vlastná reprodukcia. Ak organizácia tento cieľ potlačí, môže rýchlo prestať existovať.

3

V procese fungovania organizácia využíva prostriedky, ktoré transformuje, aby dosiahla požadovaný výsledok. V rámci pridelených zdrojov sú ľudské zdroje, kapitál, materiálne zdroje a informácie.

4

Organizácia je úzko spojená s externým prostredím, pretože z neho prijíma zdroje. Okrem toho vo vonkajšom svete existujú spotrebitelia tovaru a služieb, ktoré vyrába. Vonkajšie prostredie organizácie je dosť rôznorodé. Zahŕňa ekonomické podmienky, spotrebiteľov, právne predpisy, konkurentov, verejnú mienku, technológiu atď. V tomto prípade nie je vonkajšie prostredie prakticky ovplyvnené organizáciou. V tejto súvislosti musia vedúci organizácie zvážiť vplyv týchto faktorov na svoje činnosti.

Odporúčaná