obchodné

Aké sú preferované akcie

Obsah:

Aké sú preferované akcie

Video: Co su preferovane prioritne akcie | Investovanie do akcii | Investovanie jednoducho 2024, Júl

Video: Co su preferovane prioritne akcie | Investovanie do akcii | Investovanie jednoducho 2024, Júl
Anonim

Preferované akcie sú špeciálnym druhom majetkových cenných papierov, ktoré na rozdiel od kmeňových akcií majú zvláštne práva, ale majú aj niekoľko konkrétnych obmedzení.

Image

Prehľad preferovaných zásob

Fixný príjem sa časovo rozlišuje medzi prioritnými akciami, na rozdiel od kmeňových akcií, ktorých dividendy závisia od zisku akciovej spoločnosti. Dividendy sa však nevyplácajú, ak spoločnosti vznikli straty počas vykazovaného obdobia. Držitelia prednostných akcií majú tiež nárok na časť majetku akciovej spoločnosti v prípade jej likvidácie pred rozdelením medzi ostatných vlastníkov. Títo akcionári môžu mať navyše ďalšie práva uvedené v dokumentoch spoločnosti. Napríklad môžu za určitých podmienok zmeniť svoje prednostné akcie na kmeňové.

Práva majiteľa prednostných akcií na účasť na riadení spoločnosti však môžu mať významné obmedzenia. Títo akcionári spravidla organizujú nezávislú skupinu, ktorá má právo vetovať určité rozhodnutia vedenia spoločnosti.

Práva a obmedzenia prednostných akcií sa môžu v rôznych krajinách a spoločnostiach značne líšiť, pretože sú stanovené vnútroštátnymi právnymi predpismi a štatutárnymi dokumentmi spoločnosti. V Ruskej federácii by nominálna hodnota prednostných akcií nemala prekročiť 25% základného imania akciovej spoločnosti. Teraz sa na ruských burzách obchoduje s prednostnými akciami takých akciových spoločností, ako sú Sberbank, Lukoil, Rostelecom, AvtoVAZ, Surgutneftegaz, Tatneft a ďalšie.

Odporúčaná