ostatné

Ako hľadať ropu na súši

Obsah:

Ako hľadať ropu na súši

Video: Ako nájdeme ropu? 2024, Júl

Video: Ako nájdeme ropu? 2024, Júl
Anonim

V skorších dobách sa ropa zvyčajne ťažila tam, kde bola k dispozícii vo forme prírodných zdrojov, ktorá sa dostávala na povrch prostredníctvom trhlín a porúch hornín. Do polovice 19. storočia však vyvstala otázka pre priemyselníkov: ako hľadať ropu, ktorá sa nachádza mimo miest priameho prístupu na povrch?

Image

Pri hľadaní ropných polí

Pôvodne bola pôda priestorom na prieskum a prieskum ložísk ropy. Ukázalo sa, že uhľovodíkové suroviny sa nachádzajú tam, kde sa sedimentárne horniny akumulujú po dlhú dobu. Preto sa silné vrstvy sedimentárnej pokrývky začali považovať za najdôležitejšie znamenie pri hľadaní ropy. Tieto miesta sú však bohaté na ropu iba vtedy, keď sú tvorené záhybmi a roztrhané pohybmi zemskej kôry. Najpriaznivejšie pre vyhľadávanie ropy sa ukázali byť kupolovité a napučiavajúce chyby a ohyby formácií.

Vedci následne zistili, že olej uprednostňuje pórovité horniny.

Fáza vyhľadávania

„Lov“ v podzemných ropných poliach môže byť veľmi nákladným potešením. Aby sa znížili náklady na pátranie, vykonávajú sa v dvoch fázach.

Prvá fáza zahŕňa priame vyhľadávanie ropy. Na úvod odborníci hľadajú tzv. „Pasce“, to znamená, že určujú najsľubnejšie oblasti. Aby sa to dalo dosiahnuť, keď sa pri vyhľadávaní z povrchu Zeme používajú špeciálne zariadenia, počúvajú hrúbku vrstiev planéty seizmickými vlnami. Táto fáza zahŕňa geologické a geofyzikálne štúdie, počas ktorých sa vrtajú studne - referenčné, prieskumné a parametrické.

Na základe získaných údajov sa nakreslia mapy a nakreslia sa časti zemskej kôry. V týchto diagramoch sa prejavujú ohyby formácie. Keď sa na základe predbežnej analýzy objaví niečo podobné uhľovodíkovej „pasci“, odborníci pokračujú do ďalšej fázy - preskúmania potenciálnych ložísk.

Odporúčaná