Obchodné riadenie

Ako zlikvidovať spoločnosť v roku 2017

Ako zlikvidovať spoločnosť v roku 2017

Video: 2017 Personality 04/05: Heroic and Shamanic Initiations 2024, Júl

Video: 2017 Personality 04/05: Heroic and Shamanic Initiations 2024, Júl
Anonim

Likvidácia spoločnosti je proces, ktorým sa ukončujú jej činnosti a ukončujú sa všetky práva a povinnosti spoločnosti. Tento proces môže byť dobrovoľný alebo povinný. Donucovanie sa vykonáva rozhodnutím súdnych orgánov v prípade, že spoločnosť je vyhlásená za bankrot a neplní si svoje záväzky týkajúce sa vyrovnania, alebo v prípade nezákonnej činnosti spoločnosti. Dobrovoľná likvidácia spoločnosti je upravená v čl. 61 Občianskeho zákonníka Ruskej federácie.

Image

Návod na použitie

1

Predovšetkým musia zakladatelia spoločnosti rozhodnúť o ukončení spoločnosti na stretnutí zakladateľov a vymenovať likvidačnú komisiu (článok 62 ods. 2 Občianskeho zákonníka Ruskej federácie). Rozhodnutie sa odrazí na papieri a zaznamená sa.

2

Komisia musí do troch dní písomne ​​oznámiť registračným (daňovým) orgánom (formulár P15001 a notársky overený formulár P15002) spolu s prílohou rozhodnutia o likvidácii a voľbe likvidačnej komisie (2 kópie). Daňové úrady vykonajú zmeny v registri. Od tohto okamihu je akákoľvek činnosť podniku zakázaná a všetky peňažné vyrovnania sa uskutočňujú iba prostredníctvom provízie. Je tiež potrebné písomne ​​upovedomiť dôchodkový fond a fond sociálneho poistenia do troch dní.

3

Likvidačná komisia oznamuje oficiálne zastavenie činnosti spoločnosti v špecializovaných printových médiách, aby svojim veriteľom oznámila ukončenie prác a začiatok konečných vyrovnaní. Reklamy sa umiestňujú vo federálnych novinách. Lehoty na výber veriteľov sú obmedzené na dva mesiace.

4

Zamestnanci a zamestnanci spoločnosti sú varovaní pred prepustením najmenej dva mesiace (článok 81 odsek 1 odsek 1 článku 81 Zákonníka práce Ruskej federácie). Likvidácia spoločnosti sa nahlási mestskému úradu práce s predložením informácií všetkým prepusteným zamestnancom.

5

Likvidačná komisia vypracúva a schvaľuje plán postupu. Zahŕňa súpis majetku spoločnosti, vyrovnania so zamestnancami, platby daní (článok 1, článok 49 daňového poriadku Ruskej federácie), prípravu predbežnej likvidačnej súvahy po termíne splatnosti pohľadávok veriteľov (článok 63 občianskeho zákonníka Ruskej federácie). Predbežný zostatok je schválený zakladateľmi spoločnosti a je poskytnutý daňovému úradu do troch dní. Daňový úrad má právo vykonať audit spoločnosti na mieste za posledné 3 roky.

6

Vyrovnanie s veriteľmi je založené na ich požiadavkách a predbežnej likvidačnej súvahe, pričom sa zohľadňuje priorita stanovená zákonom.

7

Po vyrovnaní so všetkými veriteľmi, zamestnancami spoločnosti a zaplatení daní sa pripraví likvidačná súvaha (článok 5, článok 63 Občianskeho zákonníka Ruskej federácie), ktorá je tiež schválená zakladateľmi a dohodnutá s daňovými úradmi. Zvyšný majetok spoločnosti je rozdelený medzi zakladateľov podľa ich podielu na základnom imaní. Potom sú všetky bankové účty spoločnosti zatvorené, čo je tiež oznámené daňovému úradu.

8

Štátna registrácia ukončenia spoločnosti sa vykoná po vykonaní zápisu do registra. Na tento účel je potrebné podať daňovému úradu v mieste sídla žiadosť o štátnu evidenciu likvidácie spoločnosti (formulár P16001), súvahu, osvedčenia z fondov o neexistencii dlhu, potvrdenie o zaplatení štátnej dane. Certifikát sa vydáva po 5 dňoch.

9

Konečné operácie pri likvidácii spoločnosti zahŕňajú zrušenie registrácie v rôznych fondoch, zničenie pečate a doručenie všetkých dokumentov o zamestnancoch spoločnosti do archívu.

Odporúčaná