Obchodné riadenie

Ako nájsť elasticitu dopytu

Ako nájsť elasticitu dopytu

Video: Mikro1 - Cvičení - Elasticita 1. příklad (ekospace.cz) 2024, Júl

Video: Mikro1 - Cvičení - Elasticita 1. příklad (ekospace.cz) 2024, Júl
Anonim

Spotrebiteľský dopyt určuje dodávku tovaru, pretože je to jeho vlastné potreby, ktoré kupujúcich povzbudzujú k plateniu. Dynamika tohto javu je determinovaná mnohými faktormi, a preto je potrebné so všetkými zmenami nájsť elasticitu dopytu.

Image

Návod na použitie

1

Existuje známa fráza „Dopyt vytvára ponuku“, ktorá v troch slovách odráža trhové vzťahy výrobcu / spotrebiteľa. Čím viac kupujúci vyžaduje, spoliehajúc sa na módne trendy, túžbu sledovať pokrok, svoje vlastné estetické a fyzické potreby atď., Tým viac výrobkov podnik vyrába. A naopak, hneď ako poklesne dopyt, výrobné spoločnosti sa pokúsia prejsť na iný produkt alebo úplne zmeniť sortiment.

2

Aby ste mohli sledovať zmeny v dopyte a predbežne ich vypočítať, musíte rýchlo vykonať ekonomickú analýzu, najmä vypočítať elasticitu. Rozlišujte elasticitu dopytu podľa ceny, príjmu a krížovej elasticity.

3

Rozhodnutie výrobcov zvýšiť alebo znížiť cenu ovplyvňuje niekoľko faktorov. Ide o vzhľad alebo zánik konkurenčného tovaru alebo náhradiek, zmenu ročných období (jedlo, oblečenie, športové potreby atď.), Trvanlivosť atď. Cenová elasticita dopytu sa vypočíta vo forme koeficientov dvoma spôsobmi: bodovým a oblúkovým.

4

Bodová metóda spočíva v poznaní ceny začiatku obdobia a funkcie dopytu, ako aj pravidiel diferenciácie. Koeficient elasticity sa rovná matematickému vzťahu medzi dvoma veličinami: E = F '(x) • x / F (x), kde: x je cena; F (x) je dopytová funkcia podľa ceny; F' (x) je prvá derivácia dopytovej funkcie,

5

Pružnosť oblúka sa dá zistiť iba vtedy, ak máte k dispozícii údaje o cenách počiatočného a konečného obdobia a zodpovedajúcich objemoch výroby. Na grafe funkcie dopytu uvidíte oblúk obmedzený týmito hodnotami, odtiaľ názov. Vzorec elasticity oblúka je teda nasledujúci: E = (V2 - V1) / ((V2 + V1) / 2): (P2 - P1) / ((P2 + P1) / 2), kde: V1 a V2 sú objemy výrobky na začiatku a na konci oblúka; P1 a P2 sú počiatočné a konečné ceny.

6

Pružnosť príjmu nie je určená cenami, ale príjmom kupujúceho. Táto hodnota závisí od úrovne bohatstva, stupňa potreby (luxus alebo potreby) atď. Tento ukazovateľ pružnosti je určený pomerom objemu tovaru a príjmu: E = (V2 - V1) / ((V2 + V1) / 2): (D2 - D1) / ((D2 + D1) / 2), kde: D1 a D2 - príjem na začiatku a na konci fakturačného obdobia.

7

Je ťažké nájsť jedinečný produkt na trhu. Spravidla má každý analógový alebo doplnkový produkt, ktorý je s ním úzko spojený. Napríklad maslo a margarín sa používajú vzájomne zameniteľné a počítač a počítačová myš sa vzájomne dopĺňajú. Zmena ceny jedného z týchto výrobkov nevyhnutne ovplyvní dopyt ostatných výrobkov, ktorý sa nazýva krížová elasticita: E = ∆V / ∆P • P / V, kde: P je jednotková cena jedného výrobku; V je objem dopytu druhého výrobku.

Odporúčaná