ostatné

Ako nájsť mieru rastu

Ako nájsť mieru rastu

Video: Want to be happy? Be grateful | David Steindl-Rast 2024, Júl

Video: Want to be happy? Be grateful | David Steindl-Rast 2024, Júl
Anonim

Na výpočet miery rastu pre akýkoľvek finančný ukazovateľ stačí poznať jeho numerické vyjadrenie v rôznych časových bodoch a byť schopný uplatniť jednoduchý vzorec.

Image

Návod na použitie

1

Vyberte finančný ukazovateľ, ktorého mieru rastu musíte vypočítať. Nezabudnite, že miera rastu ukazuje, ktorým smerom sa ukazovateľ v priebehu času menil, takže musíte poznať dve hodnoty, napríklad veľkosť hrubého príjmu 2010 a 2011.

2

Vypočítajte rýchlosť rastu. Za týmto účelom vydelte ukazovateľ nového obdobia ukazovateľom predchádzajúceho obdobia. Odpočítajte 1 od výslednej hodnoty, vynásobte 100%. Pre hrubý príjem platí tento vzorec:

(Hrubé príjmy 2011 / Hrubé príjmy 2010-1) * 100%.

3

Nezamieňajte si rýchlosť rastu s rýchlosťou rastu, ktorá sa vypočíta podľa vzorca:

(Hrubý príjem 2011 / Hrubý príjem 2010) * 100%.

Miera rastu má vždy kladné znamienko, aj keď napríklad hrubý príjem (alebo akýkoľvek iný finančný ukazovateľ) klesol zo 100 bežných rubľov v roku 2010 na 50 v roku 2011. Vypočítaná miera rastu je 50% a rast je -50%,

4

Skontrolujte sa. Pred výpočtom miery rastu porovnajte finančné ukazovatele týchto dvoch období. Ak sú údaje z predchádzajúceho obdobia viac ako nasledujúce, znamená to, že došlo k skutočnému zníženiu skúmanej hodnoty a miera rastu bude negatívna. Naopak, ak ukazovateľ v priebehu času narastá, bude mať miera rastu pozitívny signál.

5

Majte na pamäti, že mieru rastu môžete použiť nielen v prípadoch, keď sú v časových hodnotách jedného finančného ukazovateľa dve po sebe nasledujúce hodnoty. Rastové a rastové faktory sa tiež počítajú na porovnanie údajov za konkrétne obdobie jedného roka, napríklad mesiac alebo štvrťrok, s údajmi z rovnakého obdobia predchádzajúceho roka. To znamená, že vidíte, či sa hrubý príjem z októbra 2011 zvýšil v porovnaní s výškou hrubého príjmu z októbra 2010.

rýchlosť rastu

Odporúčaná